Lifestyle - Putovanja

Istanbul – prijestonica svijeta

Ovo neće biti priča o jednom od onih gradova u koji ste se zaljubili na prvi pogled. Možda čak ni na drugi. Ali biće ljubavna priča. Jer, ma koliko izgledao sirovo i grubo u prvom momentu vašeg susreta, Istanbul će vas do kraja boravka osvojiti. I to ne samo svojim graÄ‘evinama, spomenicima, znamenitostima… već prvenstveno duhom, atmosferom i šarmom.

„Ako bi svijet bio jedna država, njegov glavni grad bio bi Istanbul”, bile su riječi velikog Napoleona. I zaista, činjenice da je nekadašnji Konstantinopolj, kasniji Carigrad a današnji Istanbul izuzetno bitna tranzitna luka, da se u njegovom srcu spajaju dva kontinenta i da je imao nemjerljivu ulogu u razvoju dvaju kultura i civilizacija,idu u prilog tezi o njemu kao nezvaničnoj prijestonici svijeta.

ARHITEKTURA

MeÄ‘utim, on nije očekivano ulickan. Njegove ulice nisu perfektno čiste, niti je njegova arhitektura primjer ureÄ‘enosti i inženjerske preciznosti. Naprotiv. Na njegovom licu vide se nepravilnosti, tragovi burne prošlosti i ožiljci. I za razliku od većine našminkanih evropskih prijestonica, on vas čeka ogoljen i prirodan. Najprije, zbuniće vas svojom veličinom i nepreglednim nizom urbanistčiki ne najbolje isplaniranih naselja, na čijim je fasadama i krovovima poput čudnog modnog asesoara smješteno na hiljade satelitskih antena. Ovom modernom momentu istanbulske panorame, protivtežu daje ogroman broj minareta, koji dominiraju u visinski poprilično izjednačenom gradu.

 

Bosforski most

Ako pričamo o najznačajnijoj i estetski najljepšoj vjerskoj graÄ‘evini, onda je to Aja Sofija smještena na istoimenom trgu u Sultanahmetu, starom dijelu Istanbula. SagraÄ‘ena je na osnovama nekada najveće hrišÄ‡anske crkve, inače remek-djela vizantijske arhitekture, u kojoj je vršeno krunisanje vizantijskih careva. Po osvajanju tadašnjeg Carigrada, od strane Mehmeda II, crkva je pretvorena u džamiju. Aja Sofija danas predstavlja ne samo jednu od najvećih džamija na svijetu i jedan od najznačajnijih spomenika svjetske kulturne baštine koja se nalazi na listi UNESCO, već i specifičan simbol sukoba i spajanja dvaju velikih kultura i vjera na području ovog grada.Za posjetioce je otvorena svakog dana, sem ponedjeljkom, i to u periodu od 9 do 19h. Ulaz se naplaćuje 25 TL.

MUZEJI

Ako se već vodimo UNESCO listom svjetske kulturne baštine i istanbulskim znamenitostima koje su se na njoj našle, onda ne smijemo da zaobiÄ‘emo Topkapi palatu koja je skoro četiri vijeka bila rezidencija vladara nekadašnjeg Osmanlijskog carstva. Danas,ona predstavlja najveći istanbulski muzej u kojem izmeÄ‘u ostalog možete vidjeti namještaj, garderobu, porcelan, nakit i druge vrijedne predmete iz perioda kada je u ovoj palati živelo blizu 26 hiljada ljudi i kada je bila grad za sebe. Palata nije otvorena za posjetioce utorkom.

 

Grand bazaar

Dok ste još u potrazi za kvalitetnim muzejskim sadržajem Istanbula, ne propustite Arhehološki muzej (Cankurtaran Mh., Alemdar Cad) koji je izdijeljen na tri zasebna muzeja, a u okviru kojih je izloženo preko milon eksponata iz svih epoha i civilizacija svjetske historije. Od prvog mirovnog sporazuma ikad potpisanog, preko sarkofaga Aleksandra Makedonskog, pa do djelova statua iz Zevsovog hrama.Ulaznica je 15 TL a muzej je moguće posetiti svakog dana osim ponedjeljkom.

U svoju muzejsku istanbulsku turu obavezno uvrstite i Cisternu Baziliku (Alemdar Mh., Åžeftali Sk No:6) koja je izgraÄ‘ena u VI vijeku nove ere, i koja je imala svrhu da snadbeva vodom tadašnji Carigrad. Ostaćete nemi pred njenom veličinom i llepotom mermernih stubova koji je krase.Ulaz košta 10 TL.

ZA SVA ÄŒULA

Kad se zamorite od velikih muzejskih postavki i zaželite se grada, gužve i ljudi, spustite se do Galata mosta (Galata Köprüsü), na kojem ćete najbolje osjetiti istanbulsku atmosferu. Istu onu zbog koje ćete se i zaljubiti u ovaj grad. I upravo tada i upravo tu shvatićete zašto je Istanbul grad kontrasta. Jedni pored drugih sjediće Nemci, Korejci, Arapi, i svi će s jednakom slašÄ‡u uživati u sendviču s tek ispečenom ribom, koju je koji minut ranije uhvatio jedan od desetina pecaroša koji na Galata mostu zaraÄ‘uju svoju platu. U istom momentu naslutićete život u očima zabraÄ‘enih Turkinja, dok će samo koji metar dalje od vas i njih šetati prelijepe dame u dvanaesticama. I da, i jedne i druge Istanbul zovu svojim domom.

 

Pijaca začina

Od Galata mosta samo koji metar dalje čekaće vas prava riznica mirisa, ukusa i boja. Biće to zapravo Misir čaršija iliti Pijaca začina (Rüstem PaÅŸa Mahallesi).Na tezgama ove pijace, inače jedne od najstarijih na svijetu, sačekaće vas na desetine različitih začina i ljekovitog bilja, ali i poslastica, suhog voća, čajeva… I za cijenkanje uvek spremnih Turaka.

ŠOPING

Kada smo već kod cijenkanja odnosno šopinga, bilo bi izlišno i spominjati koliko vam se sjajnih prilika za to može ukazati u Istanbulu. Pored Grand Bazara odnosno Kapali čaršije (Kalpakçılar Caddesi, Sorguçlu Han. No: 22) jedne od najvećih prekrivenih pijaca na svijetu kroz koju dnevno proÄ‘e i do pola miliona ljudi, i u kojoj možete kupiti apsolutno sve, Istanbul nudi i najveći broj tržnih centara u odnosu na bilo koji grad u Evropi ilina Bliskom istoku. Istine park (Ä°stinye Bayırı Cad. No: 73.) predstavlja onaj najveći i najspecifičniji. Dok je zatvoreni dio ovog centra poprilično standardan, onaj otvoreni, inače osmišljen kao malo selo u čijim su kućama smješteni najpoznatiji svjetski brendovi. Još jedna vrlo zanimljiva šoping-adresa u Istanbulu jeste tržni centar Kanyon, koji se za razliku od ostalih nalazi pod otvorenim nebom (Büyükdere Caddesi No:185).

 

Grand bazaa

HRANA

Kada vas stomak obavijesti da je vrijeme da sa šopinga preÄ‘ete na istanbulske gastronomske specijalitete, uputite se ka jednom od najatraktivnijih restorana u Istanbulu koji ujedno važi i za mjesto u kojem možete pojesti najbolji kebab, iliti turski ćevap. U pitanju je Zubeyir (www.zubeyirocakbasi.com), smješten u blizini Taksim trga koji vam nudi mogućnost da svoj obrok pojedete sjedeći oko roštilja koji je smješten u sredini restorana. U raznovrsnoj ponudi glavnih jela mi vam preporučujemo „cöp ÅŸiÅŸ” kebab ili „sebzeli acili ÅŸiÅŸ kebab”, odnosno začinjene ražnjiće mesa sa povrćem. Ako vam se roštilj učini preteškim te tragate za lakšim obrokom, ne smijete zaobići sjajne riblje restorane Istanbula. Yakup 2 koji se nalazi u srcu Taksima, (Asmalı Mescit Mh., Asmalı Mescit Cd No:35), čiji će vas kvalitet hrane oduševiti, baš kao i izuzetno prijatna atmosfera.

 

Restoran pod Galata mostom

ZA KRAJ

Kad se umorite od šopinga, i kad vam zatreba predah od gužve i cena, vrijeme je da Istanbul sagledate iz najljepšeg ugla. S Bosfora. Biće to jedinstvena prilika da uživate u pogledu na niz luksuznih vila i restorana smještenih duž obale, da se divite ljepoti Dolmbahče palate, i da u istom momentu sagledate obale dva kontinenta, dok se talasi Mramornog i Crnog mora sudaraju pod vama. I da, tada ćete shvatiti Napoleona i sve one koji su ovaj grad prozvali prijestonicom svijeta. Tada ćete već i sami biti zaljubljeni u mirise, boje i ukuse Istanbula, i u ono što ga čini posebnim: atmosferu. I željećete samo jedno. Da mu se ponovo vratite.

 

Pecaroci na Galata mostu

Zanima vas i ovo?