Cooltura - Muzika

Na današnji dan 1981. godine umro Bob Marley

Na današnji dan, 11. maja 1981. godine umrla je svjetska reggae super zvijezda Bob Marley. Tada 36-godišnji muzičar umro je od posljedica melanoma, odnosno raka kože.

Danas bi imao 67 godina i vjerojatno harao pozornicama širom svijeta pjevajući o miru i ljubavi. No, i bez njega, 31 godinu nakon njegove smrti, njegove pjesme su omiljene ljubavne i pomirujuće poruke.

Pravim imenom Robert Nesta Marley roÄ‘en je u gradiću St. Ann u unutrašnjosti Jamajke 6. veljače 1945. godine. Njegov otac bio je engleski vojnik Norman Marley porijeklom iz Liverpoola koji je umro kad je Bob imao 10 godina. 

Marley je inače tokom života bio predani sljedbenik Rastafarijanskog pokreta koji svoje začetke vuče upravo s Jamajke i jedan je od najzaslužnijih za promociju Rastafarijanstva diljem svijeta.

Rastafarijanci vjeruju da je Afrika, a pogotovo Etiopija, mjesto rođenja čovječanstva te da je zadnji etiopski kralj Haile Selassie (pravim imenom Ras Tafari Makonnen) bio 4. Mesija (Prije njega to su bili Mojsije, Ilija i Isus Krist), odnosno živa manifestacija boga Jaha.

Marley se muzikom počeo baviti u vrlo ranoj dobi, a već u 19. godini bio je jedan od osnivača The Wailersa, najpopularnijeg jamajčanskog benda svih vremena. Svjetsku je slavu doživio u 70-im godinama prošlog stoljeća kada su on i Wailersi pokorili svjetske top liste.

Legendarni muzičar odrastao je u siromašnoj četvrti grada Kingstona na Jamajci, a zahvaljujući američkim radio postajama koje je svakodnevno slušao, Marley je otkrio i tzv. „crnačku muziku“.

S prijateljima Peterom Toshom i Bunnyjem Livingstoneom, Marley je 1963. godine osnovao bend The Wailers, a već prvi njihov singl „Simmer Down“ preko noći je postao veliki hit na Jamajci.

Svjetsku slavu doživio je 70-ih godina kada je snimio svoje bezvremenske hitove kao što su „No Woman No Cry“, „Could You Be Loved“, „Get Up Stand Up“ i mnogi drugi.

Između 1973. i 1981. godine Bob Marley i njegov bend snimili su čak deset albuma koji zauzimaju značajno mjesto u svjetskoj muzičkoj historiji.

Osim po sjajnoj muzici koju je stvarao, Bob Marley je ostao zapamćen i kao veliki zagovornik siromašnih slojeva društva, pan-afrikanizma i ukidanja bilo koje vrste represije.

Stihovi i pesme koje je novim naraštajima ostavio u nasljeÄ‘e i danas inspirišu mnoge svjetske muzičare.

Zanima vas i ovo?