Scitech - Automoto

Odakle potiču imena poznatih automobilskih marki?

  Svakodnevno ih gledamo na ulici, znamo za njihova imena od malena, ali se nikada zapravo nismo zapitali - zašto se fabrike automobila nazivaju baš tako?

 

 ALFA ROMEO - Prvobitni naziv ove fabrike je bio Alfa, kao akronim od "Anonima LombardaFabbrica Automobili". 1915. godine kompaniju je kupio italijanski industrijalac Nicola Romeo i starom nazivu je dodao svoje prezime.

 AUDI - Audi je započeo kao mala radionica koja se bavila proizvodnjom automobila. 1932. godine Audi se udružuje sa još tri male radionice u zajedničku kompaniju koja dobija ime "Auto Union AG". Tada je nastao i poznati audijev znak sa četiri prstena koji predstavljaju četiri kompanije. Ime Audi se gubi sve do 1969. godine kada dolazi do udruživanja sa kompanijom "NSU Motor Werke AG". Današnje ime kompanija dobija tek 1985. godine skraćivanjem imena "Audi NSU Auto Union AG" u samo "Audi AG".

BMW - Nemci Gustav Otto i Karl Rapp osnovali su 1916. godine kompaniju pod nazivom "Bayerische Flugzeug Werke" koja se bavila proizvodnjom motora za avione. Nakon prvog svjetskog rata, promijenili su proizvodni program i počeli su da proizvode automobile. Stari naziv, koji je značio "Bavarska fabrika aviona" više nije odgovarao, tako da su ga promijenili u "Bayerische Motoren Werke" ili "Bavatska fabrika motora" -skraćeno BMW.

 
OPEL - 1898. godine petorica braće Opel su započeli proizvodnju šivaćih mašina i bicikala u fabrici Adama Opela, jednog od braće po kome se i nazivala kompanija. Nedugo zatim počinju sa proizvodnjom automobila i u periodu izmeÄ‘u dva svjetska rata "Opel" je najveći evropski proizvoÄ‘ač automobila.

PEUGEOT - Najstarija francuska fabrika automobila ime duguje svom osnivaču koji se zvao Armand Peugeot (1849 - 1915). On je 1895. godine osnovao kompaniju "La Societe des automobiles Peugeot" ili "Automobilsku kompaniju Pežo".

CITROEN - Prvo ime Citroena je bilo "Le Quay de Javel's" ali je ubrzo promijenila ime u Citroen prema svom osnivaču Andre Sitroenu.

RENAULT - Kao i sve francuske fabrike automobila i Renault duguje ime svojim osnivačima. Braća Louis, Marcel i Fernand Renault osnovali 1899. godine "La Compagnie Renault Freres". Kompanije je odlično poslovala sve do kraja drugog svjetskog rata kada je nacionalizovana zbog saradnje njenih vlasnika sa Nemcima za vreme rata. Ime kompanije je promijenjeno, ali je ipak zadržalo ime tvoraca: "La Regie nationale des usines Renault".

FIAT - Ipak, nisu svi osnivači nazivali kompanije po sebi. Fiat je osnovan 1899. godine od strane Đovanija Anjelija. Naziv kompanije je zapravo veoma jednostavna skraćenica "Fabrica ItalianaAutomobili Torino" ili "Italijanska fabrika automobila u Torinu". Iako kompaniju nije nazvao po sebi, Đovani se pobrinuo da kompanija i dan danas ostane u vlasništvu njegove porodice.

VOLVO - ŠveÄ‘ani Asar Gabrielson i Gustav Larson su želeli da odstupe od stereotipa davanja imena kompanijama po sopstvenom imenu i velikom švedskom proizvoÄ‘aču automobila su dali latinsko ime "volvo" što znači "(ja) vozim".

VOLKSWAGEN - Ime čuvenog nemačkog proizvoÄ‘ača dolazi iz ideje da se stvori automobil pristupačan prosječnom stanovniku Njemačke i kompanija se i dan danas drži takvog stava. Naime, Volkswagen na nemačkom znači "narodni automobil".

MERCEDES - Kompaniju Mercedes je osnovao austrougarski konzul u Francuskoj, Emil Jellinek. On je svoju kompaniju nazvao po svojoj ćerki Mercedes.
 
HONDA - I Japanci su se držali evropskog modela u nazivanju kompanija. Naime, Hondu je 1948. godine osnovao Soichiro Hondi (1906 - 1991). U početku je kompanija proizvodila samo motore, da bi od 1964. proizvodila i automobile.

TOYOTA - Još jedna u nizu fabrika koje nose ime po svom osnivaču. Kompaniju je osnovao Sakichi Toyoda, 1926. godine, a prvi automobil je proizveden 1935. godine.

PORSCHE - San doktora Ferdinanda Poršea je bila da napravi automobil po prihvatljivoj ceni i u tome je zatražio pomoć nemačkog kancelara Adolfa Hitlera. U svojoj zamisli je uspeo 1934. godine kada je počela sa radom fabrika u Wolfsburgu.
 
 
 
 
 
 

Zanima vas i ovo?