Mahala - Zanimljivosti

7 zanimljivosti koje niste znali o engleskoj kraljici

 Kraljica Elizabeta II, jedna od najdugovječnijih monarha u istoriji.Na čelu Velike Britanije i zemalja Komonvelta je čak 62 godine i njena vladavina prepuna je zanimljivosti...

 

 1. Kraljica nema pasoš.

Iako je posjetila 116 zemalja za vrijeme svoje vladavine, Elizabeta II ne posjeduje pasoš! Pošto se pasoši Velike Britanije izdaju "u ime kraljice", nema potrebe da ga posjeduje. Takodje joj nije potrebna ni vozačka dozvola da bi se vozala po svom imanju u svom omiljenom Range Roveru.

2. Slavi dva rođendana.

Iako je roÄ‘ena kao Elizabet Aleksandra Meri od Jorka, 21. aprila 1926. godine, svaka od zemalja Komonvelta kojima ona vlada tradicionalno slavi njen rodjendan odreÄ‘enog dana u maju ili junu. U Velikoj Britaniji njen "roÄ‘endan" se slavi prve, druge ili treće subote u junu. Ovo je tradicija po kojoj se u maju ili junu slave roÄ‘endani svih britanskih vladara još od 1748. godine i za vreme slavlja se organizuju brojne parade i koncerti.


3. Vozila je kamion za vreme Drugog svetskog rata.

Sa 18 godina, Elizabeta se prijavila u "Žensku pozadinsku teritorijalnu službu", gdje je obučena da radi kao automehaničar i kao vozač vojnog kamiona. Do današnjeg dana je jedina žena iz kraljevske porodice koja je bila u vojsci i jedini je živi vladar neke države koji je aktivno učestvovao u Drugom svetskom ratu.


4. Svoju venčanicu je platila u bonovima za hranu.

Mlada princeza Elizabeta se udala za svog daljeg roÄ‘aka Filipa Mauntbatena, princa Grčke i Danske 20. novembra 1947. godine. Pošto se država i dalje oporavljala od rata, ona je za svoju venčanicu platila engleskom dizajneru Normanu Hartnelu u bonovima za hranu!

5. Nije uzela muževo prezime.

Njen otac, kralj Džordž VI je pripadao dinastiji Saks-Koburg i Gota, ali je pred Prvi svjetski rat promijenio ime dinastije u Vindzor, kako se i danas naziva. Njen muž Filip je takoÄ‘e promijenio svoje njemačko prezime - Šlezvig-Holštajn-Sonderburg-Gluksburg i uzeo majčino prezime Mauntbaten. Njena majka i tadašnji premijer Vinston ÄŒerčil su dali sve od sebe da buduća kraljica ne prihvati strano prezime i da vladari Velike Britanije ostanu iz dinastije Vindzor.

 

6. Poslala je e-mail 1976. godine.

26. marta 1976. godine Elizabeta II je postala prvi vladar neke države koji je poslao e-mail. Poruka je poslata preko ARPANET-a, preteče današnjeg Interneta.

 
7. Jednom prilikom ju je probudio provalnik u Bakingemsku palatu.

9. jula 1982. godine, Majkl Fagan, mentalni bolesnik koji je pobegao iz bolnice, popeo se uz oluk Bakingemske palate i našao se u odajama kraljice. Kraljica se probudila i zatekla nepoznatog čovjeka koji je sjedeo na njenom krevetu. Pošto nije znala kako da pozove pomoć, plašeći se reakcije posetioca, proćaskala je sa njim nekih 10-ak minuta, dok neko od obezbeÄ‘enja nije ušao u sobu. Kasnije se ispostavilo da je Majkl nekoliko nedelja ranije takoÄ‘e upao u palati i popio flašu vina princa ÄŒarlsa.

 

Zanima vas i ovo?