Scitech - Technomania

Aplikacija uz koju knjigu možete pročitati za 90 minuta!

Uskoro ćemo, vjerovali ili ne, moći da pročitamo kompletnu knjigu koja ima oko 300 stranica za manje od 77 minuta. Kako bi ovo uspjeli, neophodno je da pročitamo oko 1000 riječi u minuti, a u tome će nam pomoći aplikacija Spritz koja se već pojavila na Samsung Galaxy S5 smartphoneu i Gear Fit pametnom satu.

 

Svaka riječ koju pročitamo ima ORP (Optimal Recognition Point), odnosno optimalnu tačku prepoznavanja. ORP je uglavnom na lijevoj strani riječi, i kako čitamo naše oči prelaze sa jedne na drugu, često preskačući kraće riječi. Kada oči pronaÄ‘u ORP mozak automatski počinje da procesuira značajnije riječi koje gledamo.

Spritz-aplikacija

Spritz pokazuje ORP crvenom bojom, a pozicija riječi je uvijek na istom mjestu što znači da nemamo potrebu za pomjeranjem očiju. Ova tehnologija i način čitanja je odlično rješenje za manje ureÄ‘aje kao što su smartfoni ili pametni satovi, i uz pomoć nje nema potrebe za skrolovanjem ili zumiranjem, prenosi Telegraf.

Aplikacija Spritz će omogućiti da pročitamo između 250 i 1000 riječi u jednom minutu, dok prosječan čovjek za isto vrijeme pročita od 200 do 400 riječi.

Pogledajte kako izgledaju različite brzine čitanja uz pomoć Spritz-a:

250 riječi u minuti

Spritz-aplikacija1

350 riječi u minuti

Spritz-aplikacija2

500 riječi u minuti

Spritz-aplikacija

 

Zanima vas i ovo?