Mahala - Reportaža

Dodijeljene nagrade autorima najuspješnijih priča za konkurs ''Jedna priča iz Sandžaka''

Sinoć je u klubu K2 održan sastanak autora knjige „Sandžačka sehara“, druge po redu knjige omladine koja se okuplja pod projektom „Misli sandžačke omladine“. Na sastanku su dodijeljene i novčane nagrade autorima čije su priče na konkursu „Jedna priča iz Sandžaka“ ocijenjene kao najuspješnije.

MeÄ‘u brojnim kvalitetnim radovima žiri je odlučio nagraditi sljedeće: prvo mjesto priča "Raketa", autora Harisa Ibrahimovića; drugo mjesto priča "Doživjevši Sandžak", autorke Elme Begić, dok je treće mjesto zauzela priča "Fata, djevojka bez nade", autorke Lejle Mišorep. TakoÄ‘er je specijalna pohvala žirija pripala autoru Dinu Lotincu za kratku priču "Mudrost".

Prilikom svog obraćanja, glavni i odgovrni urednik ove knjige, Almir Rizvanović, istakao je važnost kolektivnog djelovanja i preuzimanja odgovornosti. TakoÄ‘er je istakao da svaka grupa koja se bavi društveno-korisnim djelovanjem treba da samoj sebi razjasni „zašto“, „kako“ i „šta“ radi. Pod „zašto“ je pojasnio da grupa postoji da bi se omladina povezala, meÄ‘usobno upoznala, razmijenila stavove i viÄ‘enja svijeta na putu ka afirmiranju i priključivanju našeg društva savremenim tijekovinama. Pod „kako“ je pojasnio da grupa djeluje nezavisno i apolitički, sa težnjom da joj se pridruži što više mladih koji zdravo razmišljaju i žele da doprinesu društvu. I na kraju je pod „šta“ istakao da će se grupa baviti publikacijama, snimanjem dokumentaraca i ostalim društveno-korisnim aktivnostima.

Cilj pisanja ove knjige nam je približila članica žirija, Birsena Džanković koja je izjavila da je “Sandžacka sehara” svojevrsna zbirka tekstova različitih pripovjedni formi, a da je primarni cilj ove knjige bio da se kroz pisanu riječ glas mladih koji vole Sandžak čuje glasnije i dalje od onih koji o njemu govore a da ga i ne poznaju.

“Svaki od ovih tekstova na sebi svojstven način govori o Sandžaku, pamti odreÄ‘eni historijski trenutak, bavi se kulturnim naslijeÄ‘em ovih prostora, a u cilju sto uspješnijeg slikanja svega onoga sto sandžačke sehare kriju, pripovjedači, autori, pa i sami likovi, nerijetko su progovarali arhaičnom leksikom i nama dragim sandžačkim dijalektom.” dodala je Džanković.

PrvonagraÄ‘eni autor, Haris Ibrahimović, za Bedem je izjavio: „Sretan sam što sam dio ove ambiciozne i elitne omladine. Nadam se da ćemo zajedničkim radom uspjeti da pružimo kvalitetan i trajan doprinos sandžackoj kulturi.“

Lejla Mišorep, koja je na ovom konkursu osvojila treće mjesto, izjavila je da je jako lijepo vidjeti da omladina svestrano učestvuje u pisanju, da je aktivna i da, što je najbitnije, ne traži ništa zauzvrat. “Što se mene tiče, jako sam zadovoljna ovim projektom, srećna sam zbog svih ljudi koje sam upoznala, zbog iskustva koje sam doživjela, i sada znam da sam na pravom putu da uspijem, naravno, zajedno sa svojim dragim prijateljima.” dodala je.

Ni autorka Katarina Vujović nije krila svoje zadovoljstvo, naročito zato što je  njena priča ocijenjena visokom ocjenom. “To mi daje podstreka da pišem dalje, jer je moje spisateljstvo tek počelo. Drago mi je što sam dio mladih koji počinju da pišu, a posebno kada je tema grad u kome smo odrasli i koga nosimo u srcu. Nadam se da će sledjeće godine godine što više mladih učestvovati u ovom projektu i da će tako pokazati svoj talenat i svoj doprinos zajednici.”

Autor Ersan Muhović je naglasio da nije lako pisati o našem gradu, iako mnogi smatraju da je tako. “To je kao da svako od nas dodatno govori o sebi i svojim osobinama. Pisati o svom mjestu, o ljudima, o navikama, običajima, više govori o onome koji piše, jer mi u drugima vidimo sebe i kao da gledamo u ogledalo navika. Sve priče se meÄ‘usobno razlikuju, i upravo zato će naredna knjiga biti bogata. I u tome vidim veliku prednost. Nadam se da će oni koji budu čitali naše priče osjetiti ono što smo mi osjećali dok smo pisali, i nadam se da će naš grad, mjesto, spomenik, izazvati u njima osjećanje poštovanja i zadovoljstva što smo svi mi zajedno neiscrpna knjiga i neisrpan izvor iz koga crpimo materijal za naša djela.”

Knjiga ”Sandžačka sehara” sadrži trideset različitih priča, a promocija knjige se očekuje krajem ljeta.

Galeriju fotografija možete pogledati OVDJE.

 

Bedem.rs

 

Zanima vas i ovo?