Scitech - Nauka

NASA potvrdila: Topljenje leda nezustavljivo, slijedi kolaps (Video)

Novo istraživanje NASA pokazuje da je topljenje ledenog pokrivača na zapadnom dijelu Antarktike nezaustavljivo.

Naučnici tvrde da smo prošli "tačku iza koje nema povratka", jer šest ledenjaka koji se otapaju u Amundsenovom moru izuzetno brzo nestaju, što znači da se njihovo otapanje više ne može spriječiti, prenosi 24sata.hr.

"Tih šest ledenjaka sadrži dovoljno vode da nivo mora poraste za 1,2 metra", upozorio je naučnik Erik Rinjo.

Za svoje tvrdnje imaju niz raznih dokaza, među kojima je i 40 godina posmatranja tih ledenjaka. Ledenjaci koje je proučavala grupa naučnika toliko su se stanjili da sada plutaju iznad područja na kojem su nekad bili čvrsto na zemlji, navode u svojoj studiji.

Većina naučnika nije očekivala da će se taj ledeni pokrivač topiti takvom brzinom.

Konzervativna procjena je da bi potpuni kolaps ledenog pokrivača mogao uslijediti za par vijekova. Najbrži scenario ukazuje da bi se to moglo dogoditi za 200 godina, dok za najdužu verziju treba više od 1.000 godina, navodi univerzitet Washington. Njihovi naučnici opisuju da kako se ledenjak Thwaites povlači prema dubljem dijelu zaliva, prednji dio ledenjaka će postati sve strmiji i kasnije sve nestabilniji, te će se poput hrpe pijeska srušiti u more. On djeluje i kao okidač za ostatak ledene površine, koja bi, kako navode naučnici, mogla podići nivo mora za još 3-4 metra, navodi se u drugoj studiji, koja je objavljena u časopisu "Science".

Ti ledenjaci na Antarktiku već značajno doprinose rastu nivoa mora jer godišnje u more ispuštaju leda kao i cijeli ledeni pokrivač na Grenlandu, navodi NASA.

Zanima vas i ovo?