Cooltura - Knjigofil

Otkriveno spomen obilježje na rodnoj kući Ćamila Sijarića

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić i sin književnika Ćamila Sijarića Faruk otkrili su spomen obilježje na rodnoj kući ovog pisca u bjelopoljskom selu Šipovice, u okviru drugog regionalnog festivala fantastične književnosti Refestikon.

Tom prilikom predsjednik Žurić je kazao da ovim činom Bijelo Polje simbolično pokušava da se oduži za sve što je Ćamil Sijarić uradio za svoj rodni kraj, pronoseći slavu njegovog imena širom planete.

- Svaka priča o pričama Ćamila Sijarića sa naše strane postaje bespredmetna, ako znamo suštinu njegovog djela. Mislim da bi svi u Bijelom Polju koji se bave prozom i poezijom, trebalo da budu zadovoljni samo ako ih šiba isti vjetar sa Ćamilovih Šipovica i Godijeva, kazao je predsjednik Žurić.

Dragić Rabrenović, direktor Radija Bijelo Polje kazao je da je ideja Organizacionog odbora drugog regionalbog festivala fantastične književnosti bila da se postavljanjem spomen ploče ovaj kraj oduži velikom piscu kako i priliči.

- Da buduće generacije znaju, putnici namjernici saznaju više o svemu ovome, a opštinske institucije to valorizuju na novi način, kazao je Rabrenović.

Nakon otkrivanja spomen obilježja, u biblioteci Ćamil Sijarić u Godijevu, održan je omaž Ćamilu Sijariću, gdje su govorili Radomir Perišić i Šeki Musić.

Zanima vas i ovo?