Cooltura - Knjigofil

Beč će dobiti muzej kniževnosti

U Beču će do kraja 2015. godine u prostorijama zaštićenog spomenika i bivšeg arhiva austro-ugarske dvorske komore u dvorcu “Hofburg” biti otvoren Muzej književnosti (Literaturmuseum).

Ovdje je smještena i Nacionalna biblioteka koja je ujedno i pokretač ovog projekta. Muzej će tematizirati autore, ali i književne fenomene unutar austrijskih i austro-ugarskih granica. Planiran je i hronološki prikaz književnosti, polazeći od 18. stoljeća pa sve do danas.

U prostorijama budućeg muzeja od 1832. do 1856. godine službovao je kao direktor tadašnjeg arhiva poznati austrijski dramaturg, Franz Grillparzer. Njegova radna soba, čiji je izvorni izgled u potpunosti sačuvan, nalazi se na drugom spratu ovog objekta.

Još jedna zanimljivost je ta, da će posjetioci imati priliku saznati nešto i o životima austrijskih književnika. TakoÄ‘er će biti izloženi i predmeti iz kolekcije Nacionalne biblioteke i drugih institucija.

Osim knjiga, rukopisa, pisama, crteža i fotografija, ljubitelji književnosti će moći vidjeti i neke kuriozitetnije predmete kao što je perika, koju je Egon Friedell početkom 20. stoljeća nosio pri izvedbi svog skeča o Goetheu.

Za sanaciju i ureÄ‘enje muzejskih prostorija izdvojeno je 5,4 miliona eura.  

 

Zanima vas i ovo?