Lifestyle - Zdravlje

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Žvake izazivaju glavobolju!

Ako često imate napade migrene ili neku drugu vrstu glavobolje, trebalo bi da se, za početak, odreknete navike da stalno žvaćete žvaku.

Nema tog srednjoškolca ili srednjoškolke koji ne uživa u žvakanju žvake i duvanju balona. MeÄ‘utim, upravo u tinejdžerskom uzrastu žvakaća guma može da izazove mučne i učestale probleme s glavoboljom.

Stručnjaci s univerziteta u Tel Avivu otkrili su da žvake posebno kod adolescenata, ali i mlaÄ‘e djece i odraslih, mogu da izazovu teške napade glavobolje.

Zato, ako vas uhvati migrena ili tenzijska glavobolja, umjesto da na svoju ruku uzimate lijekove protiv bolova, prvo probajte da se na neko vrijeme odreknete svoje omiljene zanimacije.

- Od trideset pacijenata s glavoboljama, starih od šest do 19 godina, koji su mesec dana prestali da konzumiraju žvakaće gume, kod 26 je došlo do značajnog smanjenja bolova, a kod 19 je došlo do potpunog povlačenja simptoma. Njih dvadesetoro je prijavilo da bi im se, čim bi ponovo pokušali da uzmu žvaku, glavobolja istog trenutka vratila – rekao je doktor Nejtan Vatenberg, autor ovog istraživanja.

Druge studije pokušale su da doÄ‘u do objašnjenja ove “žvakaće glavobolje”. Jedni doktori tvrde da je stvar u tome što žvakanjem gume dolazi do pritiska na kosti i mišiće vilice, dok drugi smatraju da je za sve kriv veštački zaslaÄ‘ivač aspartam.

Bilo kako bilo, ako vas često muči glavobolja, pokušajte prvo da prestanete da žvaćete žvake, a ako bol ne proÄ‘e ni tad, obavezno se javite doktoru.

Zanima vas i ovo?