Lifestyle - Zdravlje

5 koraka za ublažavanje emocionalne gladi

Opsesivna žudnja za specifičnom hranom u određenom trenutku nije slučajna i javlja se zbog želje da se bolje osjećamo ili da promijenimo nivo energije...

Osjećaj gladi ne znači uvijek da je našem organizmu potrebna hrana, problem može biti drugačije prirode, emocionalne. Ako vam, na primjer, unutrašnji glas govori da treba više da se zabavljate, a vi ga ne slušate, osetićete želju za hranom koja sadrži pirazin, kao što su kikiriki, indijski orašÄići ili orasi, zato što pirazin aktivira centar za užitak u mozgu.Dr Dorin Virtju, psihološkinja i klinička terapeutkinja za poremećaje u ishrani, u knjizi "Žudnja za hranom" tvrdi da je emocionalno prejedanje krivac za svaku gojaznost, svako skretanje sa puta uravnotežene ishrane i svaku bolest vezanu za ishranu.

Ovde možete pogledati 8 karakteristika emocionalne gladi, a "prva pomoć" ne može zamjeniti dubinski rad na sebi ali može da vam pomogne da se oduprete napadu emocionalne gladi:

1. Odlučite da ne jedete sljedećih petnaest minuta.
2. Udaljite se od hrane, ako vam je pri ruci.
3. Operite zube ili popijte vodu kako biste se oslobodili gladi koja potiče iz usta.
4. Zapitajte se: "Da li osjećam strah, gnev, napetost ili stid?"
5. Ta osjećanja zamijenite ljubavlju prema sebi:

a) pokušajte da prizovete osećanje ljubavi i sreće, osjećaj koji nas preplavi, na primjer, kad pobijedimo na takmičenju ili kad kao dijete otvaramo poklon. PronaÄ‘ite barem naznaku tog osjećanja u sebi i pokušajte da ga rasplamsate koliko god možete.

b) neprestano ponavljajte: "Opraštam sebi, prihvatam se i vjerujem samom sebi."

Zanima vas i ovo?