Lifestyle - Zdravlje

Da li mlijeko stvarno doprinosi izgradnji jakih kostiju?

Mlijeko je postalo sinonim za jake kosti. Odavno se preporučuje da svi stariji od osam godina piju tri čaše mlijeka dnevno. Ali tokom godina, stručnjaci su otkrili neke rupe u teoriji da je mlijeko dobro za zdravlje kostiju.

Jedna od najneophodnijih stvari za zdrave kosti je kalcijum. Ovaj mineral obezbjeÄ‘uje strukturalnu snagu kostiju i zuba i pomaže u održavanju brojnih funkcija tijela. Organizam kalcijum dobija kroz ishranu, ali ako se to ne dešava, on izvlači kalcijum iz kostiju, zbog čega one postaju slabije.

Zbog toga se preporučuje da dnevno unosite 1.000 do 1.200 miligrama kalcijuma.

- Mlijeko i mliječni proizvodi dobri su izvori kalcijuma. Generalno, svaka porcija mliječnih proizvoda – čaša mlijeka, 200 mililitara jogurta, komadić sira – sadrži 300 miligrama kalcijuma – kaže doktor E. Majkl Leviecki sa Kliničkog centra za istraživanja i osteoporozu u Novom Meksiku.

Ovo znači da skoro celu potrebnu dozu kalcijuma možete dobiti iz samo tri porcije mliječnih proizvoda.

Proteklih godina mnogi istraživači su raspravljali o tome može li mlijeko da bude uzrok tome što kosti gube kalcijum. Postoji hipoteza koja pretpostavlja da varenje mlijeka ostavlja za sobom talog koji naš urin (i tijelo uopšte) čini kiselijim; Da bi nadoknadilo ovo, tijelo iz kostiju vuče alkalne minerale kao što je kalcijum. Ipak, 2011. je otkriveno da je ova hipoteza nedovoljno potkrepljena. Studije su čak pokazale da urin nakon pijenja mlijeka nije kiselkast, nego alkalan.

Neki eksperti ističu da je lomljenje kostiju najčešÄ‡e u zemljama gde se najviše pije mleko. Ali je jedan pregled iz 2011. istakao mnoge druge faktore koji utiču na zdravlje kostiju, kao što su fizička aktivnost, genetika i težina. Zapravo, češÄ‡i slučajevi fraktura kostiju u razvijenim zemljama mogu biti posledica manjeg fizičkog napora i dosta vremena provedenog sedeći, a ne veće konzumacije mlijeka.

Jedna skorašnja studija zaključila je da stariji ljudi koji su kao mladi pili mnogo mlijeka imaju veći rizik od fraktire kuka. Druga studija pokazala je da konzumacija mlijeka i jogurta povećavaju mineralnu gustinu kosti kuka. Uopšteno, većina istraživanja ističe dobre strane mliječnih proizvoda za kosti.

- Za rast i zdravlje kostiju, potrebna vam je odreÄ‘ena količina proteina, kalijuma, kalcijuma i drugih hranljivih materija. Hrana u kojoj su svi ovi sastojci najbolje izbalansirani jesu mliječni proizvodi – kaže doktor Rene Rizoli iz Ženeve.

Zanima vas i ovo?