Lifestyle - Moj dom

10 loših dekorativnih navika koje trebate prekinuti odmah

Za sve one koji nisu dizajneri interijera, ili kojim nedostaje ideja ili su pak jednostavno lijeni, što može rezultirati dizajnerskim greškama, u nastavku donosimo 10 najčešÄ‡ih pogrešaka i savjeta koji će pomoći da se životni prostor učini ugodnim, zanimljivim i zabavnim.

Vjerujte svom instinktu

Ako ste ljubitelj tradicionalnog namještaja, ne kupujte hrpu identičnih proizvoda samo zato što mislite da je “u stilu”. Vjerujte svojim instinktima i nemojte zaglibiti u trendove koristeći katologe kao izvor dekorativnih inspiracija.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Neka se druga djeca njime igraju!

Riješite se dotrajalih i zastarjelih komada namještaja ili tepiha, čak i ako ste potrošili tonu novca prije sedam godina. Ponekad, jednostavno morate pustiti komad da ode, naročito ako više nema svoju upotrebno-dekorativnu funkciju u prostoru.

Neka se ‘tuče’

Nikada nemojte kupiti sto sa stolicama koji dolaze uz taj sto. Kupovina setova oduzima specifičnost prostoriji. Miješanjem različitih stilova izbjegnite da vam dom izgleda kao katalog. Najprije kupite element poput dvosjeda ili kreveta, a zatim manje komade nabavite iz drugih kolekcija ili, još bolje, potpuno različitog dućana.

Zid je out

Umjesto da automatski smjestite dvosjed uza zid, razmislite kako ga postaviti u središte prostora. Na taj način ćete stvoriti uglaÄ‘eno i prijateljsko okružje. Dodajte još i stol iza sofe s par svjetiljki i dobit ćete kompletan ugoÄ‘aj.

Neformalno je IN

Trpezarija treba pružiti osjećaj topline i dobrodošlice, a ne hladanog i ukočenog prostora. Dodajte joj živih i udobnih detalja, poput tapeciranih stolova i vama dragih detalja: knjige koje volite, magazine, slike, fotografije, cvjetne aranžmane, vaze različitih oblika i materijala.

Pustite zmiju iz novčanika

Zamjenom starih kuhinjskih elemenata novima, odmah ćete transformisati kuhinju u mjesto na koje ćete biti ponosni. Kuhinjski elementi su najbitiniji i najljepši dio kuhinje. Potrošite koji evro više i nećete zažaliti!

Dajte prostoru da prodiše

ÄŒesto kad ljudima spomenete da uklone sve svoje gornje kuhinjske elemente reagiraju kao da ste im rekli da oko kuće otrče goli. No drugačiji način razmišljanja o dizajnu kuhinje, poput zamjene nezgrapnih elemenata i korištenje središnjeg ostrva u kojem su skriveni posuÄ‘e, lonci i tave, stvarno može otvoriti prostor u kojem ćete se ugodnije osjećati.

Stvorite optičku iluziju

UreÄ‘enjem malenih kupatila s velikim elementima postići ćete samo da ono izgleda manje. Ono što biste trebali jeste “stvoriti optičku iluziju”. Jedan od načina da kupatilo učinite većim je korištenje elemenata koji “lebde”. Potražite komade koji se postavljaju u zid, tako da ne zauzimaju pod.

Dajte im šansu

Svi smo mi žrtve igranja na sigurno s bijelom bojom. No, nakon što smo vidjeli interijere sa nekada bijelim zidovima obojene u tamno sivo s crnom policom na zidu, možemo vam reći da prostor izgleda punije, bogatije i  šik. Počnite obraćati pažnju na savremene boje u interijeru, poput sive, plave, pa čak i crne, i nećete zažaliti, a dobit ćete dobar kontrast.

Prvi utisak je najvažniji

Stvorite dobar prvi utisak i pronaÄ‘ite drugo mjesto za gomilanje cipela, pošte i ključeva. Predsoblje je prva stvar koju ljudi vide kad doÄ‘u u vaš dom. Stoga, iskoristite taj prostor za lijep plakat, umjetničko djelo ili objesite neobičnu svjetiljku.

Zanima vas i ovo?