Cooltura - Artoskop

Napravio katedralu od otpada

 

 

 

 

 

 

 

 

Naime, ovaj je simpatični starčić u posljednjih 50 godina izgradio pravu pravcatu katedralu od otpada. Koristeći samo reciklirane materijale, on je u španskom gradiću Mejorada del Campo podigao nevjerojatnu graÄ‘evinu koja oduševljava sve koji su imali priliku da je vide.

 

Gallego ili kako ga neki nazivaju, Don Justo, katedralu je započeo da gradi još 1961. nakon što je zbog tuberkuloze bio prisiljen napustiti samostan. Prodao je dio zemlje koju je naslijedio i skupio dovoljno novca kako bi započeo gradnju, a koristio je isključivo reciklirani materijal ili ono što su mu drugi poklonili.

Zanimljivo je spomenuti i kako Gallego prije početka gradnje nije imao iskustva, a volonteri su mu pomagali samo povremeno.

Neki tvrde da je ludak i da je njegova katedrala smeće, a stanovnici gradića zanemarili su činjenicu da ni korišteni materijal ni sama graÄ‘evina nisu u skladu s propisima. No, to ne umanjuje činjenicu da je riječ o uistinu nevjerojatnom podvigu.

"Kada bih se ponovno rodio, ovu bih crkvu ponovno izgradio, ali bila bi još veća. Dvostruko veća. Za mene je ovo čin vjere."

Zanima vas i ovo?