Lifestyle - Moda i ljepota

Limun u službi ljepote

Možete voleti limunadu ili ne, ali vaša koža sigurno voli limun, zato što ima brojne blagotvorne uticaje na kožu.

 

VLAŽI I ČISTI KOŽU
Pomješajte nekoliko kapi kokosovog soka sa nekoliko kapi limunovog soka. Kokos će djelovati hidrirajuće, a limun će očistiti i posvjetleti vašu kožu.

LAKTOVI I KOLJENA
Limun djeluje kao izbjeljivač potamnjelih dijelova kože, naročito one koja se javlja na laktovima i koljenima. Dovoljno je samo da ih istrljate polovinom limuna.

PROTIV AKNI
Budući da ima i antibakterijsko dejstvo, može poslužiti kao lijek protiv akni. Isjecite limun i iscijedite sok na lice. Akne će početi da blijede.

TONER ZA ÄŒIŠÄ†ENJE
Pomješajte nekoliko kapi limuna i ulja čajnog drveta u otprilike decilitar i po destilovane vode. Dobićete toner za problematičnu kožu.

IZBJELJIVAČ ZUBA
Pomiješajte sodu bikarbonu i sok od limuna, natopite štapić za uši i time istrljajte zube.

AFTE
Esencijalno limunovo ulje odlično je kao lijek protiv afta. Mažite ih ovim uljem i brže će zarasti.

IZBJELJIVAČ KOŽE
Limun je bogat vitaminom C i limunskom kiselinom, koji pomažu u prosvjetljivanju kože. Vitamin C je odličan antioksidant koji neutrališe slobodne radikale i potpomaže proizvodnju kolagena. To znači da utiče i na izbjeljivanje staračkih pega. Zapamtite da, ako stavljate limun na kožu, obavezno treba da koristite i kremu sa zaštitnim faktorom, zato što je koža zbog limuna osjetljivija na UV zrake.

PROTIV SJAJNE KOŽE
Limun smanjuje višak masnoće na koži.

ZA NEGU USANA
Prije spavanja na usne stavite nekoliko kapi limunovog soka i isperite ujutru. Na taj način uklanjaju se mrtvi slojevi kože usana. MeÄ‘utim, ukoliko su vam usne ispucale, nemojte koristiti limun jer će još više isušiti usne.

PROSVETLJIVAČ KOSE
Prije nego što izložite kosu suncu, stavite sok od limuna i dobićete “odsjaj sunca” u kosi.

Zanima vas i ovo?