Lifestyle - Moda i ljepota

Pet pitanja koja sebi treba da postavite prije kupovine novog komada odjeće

Ako vas često nakon kupovine obuzme osjećaj kajanja, a u ormanu imate veliki broj komada koje ste obukli samo jednom, vrijeme je da naučite kako da pametnije kupujete. Donosimo vam pitanja na koja treba da odgovorite kada sledeći put budete razmišljali o kupovini novog komada odjeće, a koji će vam pomoći da izgradite svoj lični stil i da uštedite novac.

1. Koliko često ću ovo nositi i kakav je odnos cene i „nosivosti“? Da li je ovo dobra investicija ili traćenje novca?

Ako ste, na primjer, velika ljubiteljka farmerica i u njima provodite najveći dio dana, onda je opravdano da potrošite nešto više na novi i kvalitetniji par. Sa druge strane, skupa haljina koju planirate da obučete na predstojeće vjenčanje prijateljice vjerovatno nije dobra investicija jer su velike šanse da će vam nakon toga samo skupljati prašinu u ormanu. Naravno da je opravdano da sebi priuštite neki elegantniji komad za posebne prilike s vremena na vrijeme, ali neka to bude retkost, a ne uobičajen potez.

2. Gdje ovo mogu da nosim i sa čim?

Ako radite u kancelariji gdje postoji striktna pravila oblačenja, onda nema smisla da kupujete lepršave haljine. Birajte garderobu koju lako iz dnevne varijante možete da pretvorite u večernji stajling uz pomoć aksesoara i ostalih komada koje imate u svom garderoberu.

3. Da li mi se zaista dopada?

Naravno da se nećete “zaljubiti” u svaki komad odjeće koji kupite, ali kada imate dilemu da li da potrošite novac na novu košulju, zapitajte se koliko vam se ona zaista dopada. I pri tome potrudite se da ne obraćate pažnju na cijenu. Naime, veliki broj žena kupiće novu garderobu samo zato što je njena cijena snižena. Ne dozvolite da vas to prevari i da kući doÄ‘ete sa novim komadom koji više nikada nećete obući.

4. Da li mi dobro stoji?

Zanemarite aktuelne trendove – ako odreÄ‘eni komad zaista ne odgovara vašoj figuri ili se u njemu osjećate neudobno, vratite novčanik u torbu.

5. Da li mi je ovo potrebno?

Zapitajte se da li već posjedujete neki sličan komad. Ako se radi o trendi komadu koji polako izlazi  iz mode, sačekajte prije nego što ga kupite.

Ako ste, na primer, velika ljubiteljka farmerica i u njima provodite najveći deo dana, onda je oprav...

Originalno objavljeno na stranici www.lepotaizdravlje.rs/fashion/shopping-preporuka/pet-pitanja-koja-sebi-treba-da-postavite-pre-kupovine-novog-komada-odece © Lepota i zdravlje

Zanima vas i ovo?