Aktuelno - Svijet

HP ukida do 16.000 radnih mjesta

Hewlett-Packard planira ukinuti još 11.000 - 16.000 radnih mjesta, objavio je taj tehnološki div zajedno s poslovnim izvještajem koji pokazuje da su njegovi prihodi pali 11. tromjesečje zaredom.

U protekle tri godine već je podijeljeno 34.000 otkaza.

Prihodi HP-a u tri mjeseca, do kraja aprila, iznosili su 27,3 milijarde dolara, što je jedan posto manje u odnosu na isto razdoblje lani i manje od 27,4 milijarde koliko su očekivali analitičari, prenosi Hina.

Premda je čista dobit kompanije porasla 18 posto, na 1,27 milijardi dolara, pad prihoda tog tehnološkog diva 11. kvartal zaredom razočarao je ulagače, pa je cijena dionice HP-a u četvrtak na Wall Streetu pala više od dva posto.

MeÄ‘utim, izvršna direktorica HP-a Meg Whitman veoma je optimistična: "Ovo je drugo tromjesečje zaredom kako su prihodi stabilni, što ohrabruje i pokazuje da se pozicioniramo za budućnost".

Preusmjeravanje kompanije

Whitman je istakla i da se nastavlja preusmjeravanje kompanije te kako se i dalje pronalaze načini za učinkovitije poslovanje u svim područjima u kojima HP djeluje, a koja obuhvaćaju računare, umrežavanje, pohranu i softver.

Najveći svjetski proizvoÄ‘ač personalnih računara nastoji preusmjeriti svoje poslovanje prema kompjuterskoj opremi i mrežnim sistemima za kompanije, a smanjiti ovisnost o prodaji PC-ja, s obzirom na to da potrošači kupuju sve manje PC-ja, a sve više pametnih telefona i tablet-računara.

Zbog toga se procjenjuje da će kompanija ukinuti još 11.000 - 16.000 radnih mjesta. Krajem prošle godine HP je imao 317.500 zaposlenika širom svijeta.

Zanima vas i ovo?