Aktuelno - Svijet

U Londonu se gradi najveća dubokovodna luka

Sa 70 metara visine izgleda kao gigantska lego igra: kontejnere nalik ciglama samostalno prenose najveći kranovi na svijetu. London Gateway, nova dubokovodna luka, napravljena je da prima najveće svjetske kontejnerske brodove - do 400 metara dužine i 18.000 kontejnera.

Kada ova luka bude završena, moći će primati do 3,5 miliona kontejnera godišnje. Uvozi se sve - od elektronike do začina koji stižu sa drugog kraja svijeta. Ostatak putovanja bit će kratak. Samo 20 kilometara zapadno leži najgladnije potrošačko tržište u Evropi.

"Brodovi su postajali sve veći i dublji te nisu mogli ploviti Temzom. Riješili smo taj problem tako što smo iskopali 100 kilometara, što omogućava i najvećim brodovima da opet doÄ‘u u srce naše ekonomije", kaže Simon Moore, direktor luke London Gateway.

Moore objašnjava kako su radovi počeli prije osam godina i još traju. U luci će biti napravljen i najveći logistički park u Evropi, a broj vezova na dokovima će se utrostručiti.

Velika ekonomska korist

"Ovo je zaista dugoročan projekt. Mi smo ujedno i vlasnici zemlje i operater luke. Ostajemo ovdje jer će naša luka trebati Velikoj Britaniji u godinama i decenijama što dolaze", kaže direktor London Gatewaya.

Procijenjene ekonomske dobrobiti su ogromne - 36.000 radnih mjesta te više od tri milijarde funti u bruto društvenom proizvodu. Ali, gradnja projekata poput ovoga nije jednostavna, ističe gradonačelnik Londona Boris Johnson.

"Pravi problem u Velikoj Britaniji je što nemamo stav kakav imaju Francuzi gdje, ako imaju veliki problem u projektiranju, samo lopatom nabace novac i riješe ga. Mi imamo više sporazumni i demokratski pristup, a to zahtijeva vrijeme", kaže Johnson.

London Gateway je u vlasništvu kompanije DP World iz Dubaija. Njihova cjelokupna investicija je milijarda i po funti. Osim gradnje luke, kompanija je morala uložiti u okolne ceste i željezničku mrežu.

Najveća prepreka, bez sumnje, bilo je kopanje. Dvadeset sedam miliona kubnih metara pijeska i mulja izvučeno je iz korita Temze, dovoljno da se 65 puta napuni londonski Olimpijski stadion.

Zanima vas i ovo?