Lifestyle - Zdravlje

Kozji sir: I ukusan i zdrav

Na ovim prostorima nepravedno zapostavljen u odnosu na kravlji, aromatičan i ukusan, kozji sir je izuzetan delikates koji ima ljekovita dejstva jer snižava nivo šećera i holesterol i ima dokazana antikancerogena svojstva.

PORIJEKLO

Pri samoj pomisli na sireve, svakako je prva asocijacija Francuska, koja je po broju koza tek na 15. mjestu u svetu, ali proizvodi čak 90 vrsta originalnih kozjih sireva od nevjerovatnih 100.000 tona kozjeg mlijeka na godišnjem nivou. Inače, proizvodnja kozjeg sira datira još od 8.000 godina prije naše ere, stari Rimljani i Grci donijeli su ove proizvode baš u dolinu najveće francuske rijeke Loare.

ZDRAVLJE

Visoke nutritivne vrijednosti, lakše probavljiv u odnosu na druge sireve, kozji sir je veoma bogat kalcijumom, kao i vlaknima koja ubrzavaju metabolizam i potpomažu topljenje masti. TakoÄ‘er, sadrži značajno manje kalorija i masti u odnosu na kravlji, a ima visok sadržaj proteina zbog čega se posebno preporučuje u trudnoći, sportistima i osobama koje su izložene fizičkim naporima. Proteini iz proizvoda od kozjeg mlijeka su proteini koji se veoma dobro apsorbuju i direktno snabdevaju mišiće energijom i amino-kiselinama, čime obezbjeÄ‘uju brz oporavak mišića posle treninga ili drugih napornih aktivnosti. Adekvatan je i kao zamjena za meso, a pedijatri ga preporučuju u prehrani djece zbog minerala (kalcijum, magnezijum, fosfor) koje sadrži, a koji su vrlo važni u formiranju koštanog sistema. TakoÄ‘er, kao i jogurt od kozjeg mlijeka, kozji sir poboljšava rad bubrega, pomaže kod problema s povišenim krvnim pritiskom i oboljenjima jetre i blagotvorno utiče na digestivni trakt, odnosno probavni sistem.

Statistika kaže da je potrošnja kozjeg mlijeka u svetu dva odsto u odnosu na kravlje mlijeko. Jedan od ključnih razloga za to svakako je i cijena, jer je kozje mlijeko skuplje u odnosu na kravlje s obzirom na to da je dnevni prinos mlijeka po kozi i do deset puta manji od prinosa mlijeka prosječne krave. Zato je kozji sir skuplji od kravljeg, ali je i neuporedivo zdraviji i s nizom nutritivnih prednosti i dragocjenih sastojaka. Dokaz tome je i slavni ÄŒarli ÄŒaplin koji je doživio čak 94 godine, a koji se, osim smijehom, po sopstvenom priznanju hranio upravo kozjim sirom, uz maslinovo ulje, crveno vino i crni hljeb. Mislite o tome, zaboravite na predrasude o mirisu, i uživajte u svakom zalogaju.

Zanima vas i ovo?