Lifestyle - Moda i ljepota

7 načina da izgledate mlađe bez obzira na godine

Svaka žena želi da izgleda mlaÄ‘e, bez obzira na to da li ima 30 ili 60 godina. S godinama gubimo prirodan lijepi sjaj kože, i ona počinje da izgleda izmoreno i bezbojno. Srećom, postoje trikovi uz pomoć kojih ćete moći da izgledate mlaÄ‘e, koliko god godina imali. Pored svakodnevne nege, evo šta još možete da uradite kako biste se podmladili potpuno prirodno.

 1) POVJEĆAJTE UNOS VITAMINA C

Jedan od najboljih načina da izgledate mlaÄ‘e jeste redovno konzumiranje vitamina C. Ovaj vitamin podstiče proizvodnju kolagena u koži, što znači da je to odličan način da kožu održite zategnutom i mladalačkom. Askorbinska kiselina, poznatija kao vitamin C, je dobra ne samo za kožu lica, već za kožu po cijelom tijelu, pa je zato jedna od najvećih usluga koju ćete učiniti svom organizmu redovno unošenje namirnica bogatih ovom hranljivom materijom. Pomorandže, grejpfrut, paprika, kupus, limun, jagode kivi, ali i mnoge druge sveže voćke i povrćke odličan su izvor vitamina C.

2) JEDITE VIŠE PROTEINA

Proteini igraju veoma važnu ulogu u skoro svakom aspektu kože, pa i u procesu proizvodnje kolagena. Pored toga, bjelančevine su neophodne za obnovu ćelija, dobar izgled kože i pravilnu strukturu. Zato su proteini vitalan dio vaše ishrane, i ne bi trebalo da ih zapostavljate. Najbolje su bjelančevine koje nemaju mnogo masti, bar ne onih nezdravih. Zato je riba idealan izbor - esencijalne masne kiseline koje se u njoj nalaze pravi su čudotvorci za kožu. Pileće belo meso, ili bilo koje meso bez masti je takoÄ‘e dobar izbor. Ako ne volite meso, odlučite se za mliječne proizvode, jaja, koštunjave plodove, pasulj ili grašak.

3) NE PRESKAÄŒITE ULJE

Mnoge žene izbjegavaju ulje, vjerujući da će se od toga ugojiti. Istinaje da kvalitetno ulje ima mnogo više koristi za vaš organizam nego što možete da zamislite. Zato sledeći put kada budete pravili salatu, slobodno sipajte ulje, ali ne pretjerujte. Jedna kašika je sasvim dovoljna. Iako je majonez kao dresing za salatu verovatno mnogo primamljiviji, on je jako nezdrav. Idealna salarta sadrži maslinovo ulje, limun umesto sirćeta i puno zeleniša i drugogo svežeg povrća. Ako salatu jedete za ručak, unutra možete da ubacite i naseckano bijelo meso. Ovo je obrok pun vitamina C i proteina, a sa minimalno masti, i to samo onih zdravih.

4) PRESKOÄŒITE PUDER U KAMENU/PRAHU

Ako puder u kamenu ili prahu može da bude odlučan saveznik u borbi protiv masne kože, jer neutrališe neželjeni sjaja na licu, ipak ga izbjegavajte ako želite da izgledate mlaÄ‘e. Glavna odlika mlade kože je upravo sjaj, koji ćete puderom u potpunosti "ubiti" pa koža može da izgleda umorno i beživotno.

S druge strane, puder će se tokom dana uvući u bore i pore, koje će onda samo izgledati još naglašenije. I dalje možete da koristite tečni puter, kojim ćete sakriti crvenilo i nepravilnosti, ali zaobiÄ‘ite puder u kamenu kao završni korak. Umesto toga, možete da se odlučite za neki od sprejeva za završavanje šminke, koji će učiniti da sve stoji na svom mestu, i da se koža ne prosija poslije nekoliko sati.

5) KORISTITE BRONZER

Sve one staračke pege i hiperpigmentacije nastale usled godina preteranog izlaganja suncu mogu lako da budu sakrivene pomoću pravilno nanesenog bronzera. Ne samo da će sakriti sve što ne treba, već će bronzer i u činiti da vam koža izgleda sjajnije i odmornije - kao da ste se upravo vratili sa ljetovanja, gde ste pokupili malo boje. Najlakši je za nanošenje bronzer u kamenu, koji bi trebalo da nanosite velikom četkom za šminku.

Ako ga nanosite previše malom četkom, on može da izgleda previše uočljivo i neprirodno, a vi želite upravo suprotan efekat. TaskoÄ‘e, izbjegavajte one bronzere koji imaju narandžasti podton, kao i one sa previše velikih šljokica. Idealan je bronzer koji se samo presijava, poput bisera, ali nema nikakve uočljive svetlucave čestice.

6) VODITE RAÄŒUNA O RUKAMA

Svi znamo da je bitno voditi računa o licu, i većina žena to i radi svakodnevno. MeÄ‘utim, često se zaboravlja da su upravo ruke te koje najbviše trpe - često pranje sapunom, pranje sudova i razne kućne radnje mogu da ostave vidne poslijedice na šake.

A, nažalost, znaci starenja se prvo primjete upravo na nežnoj koži ruku i vrata. Zato svakodnevno nanosite odgovarajuću kremu za ruke, nakon svakog pranja ruku i pred spavanje. Kako biste bili sigurni da će vam ruke izgledati mladalački što duže, svakodnevno stavljajte i kremu sa zaštitnim faktorom. Istu onu koju svakog jutra nanosite na lice.

7) NAUÄŒITE DA SE PRAVILNO ŠMINKATE

Da li ste znali da neke boje koje možda nanosite na lice, mogu zapravo da vam isperu boju kože? Zapravo, odreÄ‘eni proizvodu mogu da naglase sve ono što biste želeli da ostane sakriveno od pogleda, kao što su fine linije i bore. Nakon što ste prestali da koristite puder u kamenu, sada je vrijeme da se oslučite za tečni puder koji savršeno odgovara vašoj nijansi kože.

Uz njega kombinujte nežne nijanse kajsije ili svetloroze, koje daju svežinu licu. ZaobiÄ‘ite previše jake boje, koje će učiniti da izgledate neprirodno pa čaki starije.

Zanima vas i ovo?