Cooltura - Knjigofil

Bosanac čija je prva knjiga proglašena klasikom danske književnosti

Alen Mešković roÄ‘en je 1977. u Derventi u Bosni i Hercegovini, gdje ga je početak rata zatekao kao učenika osmog razreda osnovne škole. Uslijedilo je izbjeglištvo u Puli od 1992. do 1994., a nakon toga i odlazak obitelji u Dansku, u kojoj je Mešković prošao put s najveće margine društva i poluizolacije u izbjegličkom centru do pozicije poznatog savremenog pisca danske književnosti, čija je knjiga u meÄ‘uvremenu postala i izborna lektira u školama.

Riječ je o Meškovićevu romanesknom prvencu 'Ukulele Jam', koji je u danskim novinama – od ljevičarskog Politikena do desničarskog Jyllands-Postena – doživio laudacije, pa čak i ocjenu kako je riječ o tekstu koji odmah postaje važan za historiju danske književnosti. Meškovića su danski kritičari usporedili sa Salingerom i Nickom Hornbyjem, uz napomenu da uz duhovitost romana ide i porcija 'egzistencijalne ozbiljnosti'. To ne iznenaÄ‘uje, jer 'Ukulele Jam' tematizira boravak tinejdžera Mikija s roditeljima u izbjegličkom centru u Puli od ljeta 1992. do ljeta 1994., a čiji je stariji brat nestao u srpskim logorima. 

Mešković je u ovom poluautobiografskom romanu, koji će po temi neke podsjetiti na 'Hotel Zagorje' Ivane Simić Bodrožić, prikazao humorom tipične teen muke s prvim ljubavima, seksualnim iskustvima i svaÄ‘ama oko toga tko sluša kakvu muziku, ali u pozadini pripovijedajući o raspadu obitelji, nacionalističkoj mržnji i traumama rata, pa se 'Ukulele Jam' sastoji od dijelova koji će nasmijati, kao i onih koji će rasplakati.

Zanima vas i ovo?