Cooltura - Knjigofil

5 savršenih knjiga za muškarce koji inače ne čitaju

ÄŒak trideset posto muškaraca nije pročitalo nijednu knjigu po završetku školskih dana, pokazalo je novo istraživanje sprovedeno povodom Svjetske noći knjiga, godišnjeg dogaÄ‘aja koji za cilj ima upravo promovisanje knjiga i čitanja.

Razlozi zbog kojih muškarci ne čitaju knjige su brojni, ali najčešÄ‡e se navodi nedostatak interesovanja. Ukoliko ste jedan od njih, ili pak poznajete nekog takvog muškarca, pisac Leo Benedictus za britanski Guardian sastavio je zanimljivu listu baš za tu priliku, prenosi B92.

Dakle, ukoliko imate jednu šansu da nekog muškarca navučete na knjigu, Benedictus predlaže da odigrate sigurno, uz pomoć ovih naslova.

„Starac i more“, Ernest Hemingway

„Nisam siguran da li postoji lakši ili uzbudljiviji roman za čitanje. Osim toga, u pitanju je i kratak roman, ima manje od sto strana. Ovo je savršena avanturistička priča o starcu koji muku muči na Atlantiku, a ako baš na tome insistirate, ovaj roman može biti i mnogo više od toga. Pročitaćete cijelu knjigu za manje od sat vremena, i poslije toga će vam trebati jako piće“, kaže Leo.

„Put“, Cormac McCarthy

Kao prvo, ovo je nevjerovatno uzbudljiv, kratak roman o ocu i sinu koji pokušavaju da prežive veliku svjetsku katastrofu. Kao drugo, ovo je zapravo praktički vodič za preživljavanje velike katastrofe, što jednog dana može biti korisno. Kao treće, nakon čitanja knjige bićete toliko depresivni da će vas baš biti briga i za sve apokalipse. Ako vas je ikada zanimalo zašto ljudi plaču dok čitaju knjige, ovaj roman daće vam jedan od najboljih odgovora.

„Staljingrad“, Antony Beevor

Ako volite ratne priče, ovo je za vas. Stajingrad je ratni roman koji pripovijeda o ratu iz ugla bivšeg vojnika sa nevjerovatnim autoritetom i izvanrednim osjećajem za detalje. Iako ima 500 stranica, sigurno ćete željeti da ima mnogo više. Osim toga, obim romana govori nam i da samo štampano izdanje knjige može biti odlično oružje.

Još jedna od preporuka je knjiga „Fineganovo bdijenje“, irskog pisca Jamesa Joycea.

Kao posljednju preporuku, Benedictus navodi roman savremenog pisca Stivena Johnsona„Everything Bad Is Good For You“.

Zanima vas i ovo?