Cooltura - Muzika

Pet albuma koje bi trebalo da preslušate ovog proljeća

Predstavljamo vam pet novih albuma koji koji su idealan saundtrek za svježe proljetne dane.

1. Mac DeMarco: SALAD DAYS

Muzika ovog momka koji izgleda kao ortak iz kraja oduševiće vas svojim neočekivano emotivnim pjesmama. Njegov treći LP pod nazivom Salad Days sastoji se iz brojnih laganih pop numera o njegovoj djevojci, prijateljima i porodici i životu. Iako možda na prvo slušanje djeluje obično – DeMarco umje da napravi sjajan preokret.

2. Kelis: FOOD

Kelis se, nakon mnogobrojnih faza kroz koje je prošla tijekom protekle decenije, vraća na scenu ovim LP-jem koji je nastao pod kulinarskim utjecajima šoua koji je pjevačica nedavno pokrenula. Uz podršku muzičkog producenta Davea Siteka, ova tamnoputa diva napravila je album koji je prepun šarmantnih i zrelih pjesama.

3. Damon Albarn: EVERYDAY ROBOTS

ÄŒuveni Albarn već 25 godina bavi se muzikom i muzičkom produkcijom, a ovaj njegov solo album ispituje utjecaj tehnologije na društvo – iako to uspjeva da učini na sasvim intiman način. Elektronska muzika, sintisajzeri, gitara, ukelele: cijela kuhinja ovaj put tu je za Albarna, koji se najčešÄ‡e ograničava odreÄ‘enim projektima. Ujedno njegov album je obavezna lektira pred ovogodišnji EXIT.

4. Afghan Whigs: DO TO THE BEAST

Prvi album ovog benda u proteklih 16 godina predstavlja veliku stvar i nevjerovatnu dobru vijest, a takoÄ‘er je i zanimljiv krajnji stupanj evolucije jednog odavno poznatog zvuka. Kada se bend okupio ponovo prije dvije godine, frontmen Greg Dulli izgledao je bolje nego ikada, a dio te karizme očigledno je prenijet i na album koji se nalazi pred vama. Grega i ekipu takoÄ‘er ćemo slušati na predstojećem EXIT festivalu.

5. Cloud Nothings: HERE AND NOWHERE ELSE

ÄŒetvrti album ovog pop-punk sastava već sada zvuči daleko ozbiljnije od svog prethodnika iz 2012. godine, a djeluje da je bend konačno našao stil u kojem bi trebalo da se zadrži. Here And Nowhere Else zvuči kao nezaobilazni ritam ovog proljeća.

 

 

Zanima vas i ovo?