Lifestyle - Zdravlje

Male izmjene koje vode do boljeg zdravlja

Osjećajte se dobro od jutra do mraka uz pravilan izbor namirnica, redovne lekarske preglede i pravilnu higijenu.

Nije potrebno da promjenite sve životne navike kako biste živjeli dugo i bili zdravi. Samo male promjene mogu da speče razvoj raznih bolesti. Osjećajte se dobro od jutra do mraka uz pravilan izbor namirnica, redovne lekarske preglede i pravilnu higijenu.

Zdravi od jutra -  Ujutru skuvajte kafu ili čaj bez šećera i to će biti odličan početak. Danas je teško zaobići šećer jer se nalazi u gotovo svim proizvodima, ali ako sami pripremate svoje obroke, lako ćete izbjeći tu zamku. Umesto žitarica, doručkujte jaja ili povrće, i namirnice koje su bogate antioksidantima poput borovnica, brusnica, malina, kupina. Ovakav doručak osigurava zaštitu od štetnog uticaja slobodnih radikala.

ÄŒistoća je pola zdravlja - Nakon doručka ne zanemarite oralnu higijenu. Odaberite idealnu četkicu i perite zube redovno. Bila ona klasična ili električna, mijenjajte je svaka tri mjeseca iako ne izgleda istrošena. Higijena usne duplje vas štiti od zubnih naslaga i ostalih pojava koje vode do karijesa. ÄŒetkicu držite što dalje od wc šolje kako bakterije ne bi dospjele u vaša usta. Nakon što se oprali zube ne stavljajte na nju poklopac kako ne bi ostala vlažna jer to pogoduje bržem širenju bakterija.

Crni čaj - Neka ispijanje crnog čaja postane dio vaše dnevne rutine. Naučna istraživanja sprovedena u Singapuru sugerišu da pijenje crnog čaja značajno umanjuje rizik od razvoja Parkinsonove bolesti i to za čak 71 odsto. Sve više studija pokazuje da dnevno konzumiranje tri ili više šoljica crnog čaja zasigurno smanjuje rizik od bolesti srca. Što se tiče karcinoma, osteoporoze i karijesa, postoje naznake o blagotvornom učinku, ali dokazi nisu dovoljno jaki. On će uz to da održava kardiovaskularno zdravlje, jača imuni sistem i koncentraciju. Crni čaj konzumirajte bez šećera i mlijeka.

Neka svaki vaš obrok bude zdrav - Crveno je zdravo. Jedite papriku, paradajz, čili. Paradajz sadrži najviše likopena koji joj daje boju, a istraživanja potvrÄ‘uju da je upravo likopen najjači antioksidant iz grupe karotenoida. Likopen ima jedinstvenu sposobnost uništavanja slobodnih radikala koji mogu da oštete ćelije.

Zanima vas i ovo?