Cooltura - Knjigofil

Ovo su najljepša mjesta za čitanje knjiga na svijetu

IzmeÄ‘u muzeja i razgledavanja, putovanja mogu biti iscrpljujuća. A koji je bolji način odmora od uzimanja pauze i čitanja knjige! Bilo da čitate tešku rusku književnost, ili samo želite vidjeti što turistički vodiči preporučuju - donosimo vam nekoliko najkulerskijih mjesta na kojima se svakako isplati zaustaviti i u miru pročitati knjigu.

Duga soba, Dublin, Irska


Glavna odaja dublinske Stare biblioteke ispunjena je s preko 200.000 prastarih knjiga. Duž cijele sobe postavljene su statue nekih od najvećih filozofa i pisaca koji su ikad živjeli, tako da su čitatelji uvijek u dobrom društvu. Uvijek možete pitati Tolstoja „šta je pisac time htio reći“.

dablin

 

Shakespeare and Company, Pariz

Ova knjižara nekad je ugošÄ‡ivala slavne pisce poput Henry Millera i Allena Ginsburga, a danas prima čitatelje iz svih dijelova svijeta da lutaju izmeÄ‘u njenih polica i pronaÄ‘u pravu knjigu za sebe. U jednom dijelu knjižnice poslužuju se kava i kolači, tako da možete u miru sjesti pročitati knjigu, bez obzira na kupnju.

sekspir

Istraživačka biblioteka Rijks muzeja, Amsterdam


Smještena u slavnom Rijks muzeju, prilikom zadnjeg preureÄ‘enja ova biblioteka ureÄ‘ena je kao visoka prostorija s visokom svodom, gdje su na tri sprata smještene mnoge knjige i časopisi. Posjetitelji su dobrodošli istraživati bogatu kolekciju knjiga i časopisa, i uživati u ljepotama arhitekture.

amsterdam

Biblioteka Bodleian, sveučilište Oxford


Univerzitet Oxford samo po sebi mami da se bacite na travu i uživate u čitanju dobre knjige. No ono što je pravi mamac za čitanje je biblioteka koju studenti popularno zovu „The Bod“. ÄŒinit će vam se da ste u Hogwartsu okruženi mnogim knjigama o čarolijama i inim čarobnim stvorenjima.

oxford

Klupica „Toms Bench“, Los Angeles


Ova klupica iznenada je postala slavna nakon filma „500 dana ljeta“. Do toga filma u potpunosti nepoznata, sada je klupica pravi mamac za sve filmofile, ali je ujedno i pravo mjesto za uživanje u knjizi. Ako ulovite mjesto...

losangeles

Hotel La Cupula Hammock, Copacabana, Bolivia


U ovom hotelu možete se opustiti i uživati u pogledu na ovaj uspavani grad i prekrasne planine. Zalazak sunca je posebno veličanstven. U svemu tome možete uživati uz dobru knjigu jer će vas lagano večernje sunce ugrijati na pravu temperaturu kako biste mogli upijati likove i priče. Pazite samo da zbog knjige ne propustite jedan od najspektakularnijih zalazaka na svijetu.

bolivia

Lobi hotela Algonquin, New York


Nekad je predvorje hotela Algonquin bilo okupljalište slavnih pisaca, glumaca i ostalih kreativaca. Danas služi kao odmorište, ali još uvijek možete uzeti knjigu, uživati u čitanju i diviti se prekrasnoj arhitekturi koja je zadržala povijesni štih iz 1920-tih godina.

newyork

Zanima vas i ovo?