Lifestyle - Moda i ljepota

Opasnosti po kožu: 6 stvari za koje možda ne biste pomislili da su štetne!

Iako nema dovoljno dokaza da mlijeko izaziva pojavu akni, određene studije su pokazale da je koža čistija i elastičnija nakon prestanka konzumiranja mlijeka.

U moru studija, uvijek postoji neka koja će nas naučiti kako ta i ta namirnica ili navika šteti našoj koži. Bilo da su to savjeti koji se odnose na to kako da pravilno njegujemo lice, ili šta da po svaku cijenu izbjegavamo, nije na odmet biti u koraku sa poslednjim bjuti trendovima.

MeÄ‘utim, šta je sa opasnostima po našu kožu na dnevnoj bazi? Uz pomoć dermatologa, izdvojili smo potencijalne “neprijatelje” vaše kože, na koje vjerovatno nikada niste ni pomislili.

Ljubimci - imate osip na koži, a nemate pojma odakle ili zbog čega? Kad ste se poslednji put igrali sa psom ili mačkom? Obavezno posetite veterinara, ali i vi lekara, jer je moguće da vaš ljubimac ima grinje koje lako mogu da izritiraju vašu kožu.

Konzumiranje mlijeka - Ko bi rekao da mlijeko može da izritira vašu kožu?! Iako nema dovoljno dokaza da mlijeko izaziva pojavu akni, odreÄ‘ene studije su pokazale da je koža čistija i elastičnija nakon prestanka konzumiranja mlijeka. Ukoliko se ispostavi da je to i vaš slučaj, neophodno je da vitamin D i kalcijum nastavite da unosite kroz neku drugu namirnicu.

Kreme za smirivanje kože - kada vam se upali koža, većina dermatologa će vam prepisati kreme koje će vam pomoći oko smirivanja kože i hidratacije. Ali te kreme ne treba da koristite u nedogled. Samo dok vam se alergija ne povuče. Ukoliko nastavite da koristite ove kreme i nakon propisanog vremena, naćićete se u situaciji kako vam koža biva tanja, blijeda a pojaviće se i bore.

Džins - koliko puta vam se desilo da nosite preuzane farmerke koje su vam izazvalecrvenilo oko struka? Vodite računa. Jednu običnu alergiju može da izazove nikl koji se nalazi na dugemetu ili nitnama.

Limeta u margaritama - proljeće i ljeto su idealno doba za koktele. Ukoliko obožavate da u vrelim danima ispijate margarite, možda je bolje da limetu prosto ostavite u čaši. Ako odlučite da je "iscijedite”, obavezno poslije toga operite ruke, jer limeta u sudaru sa sunčevim zracima može da izazove fitofotodermatitis, tip alergije koja može da potraje i po nekoliko nedelja.

Zanima vas i ovo?