Mahala - Zanimljivosti

Ovo su najstarije porodilje na svijetu

Veliki je broj onih žena koje se godinama suočavaju sa nemogućnošÄ‡u da ostanu u drugom stanju, meÄ‘utim retke su one koje su toliko uporne, da čak i u sedmoj deceniji rizikuju svoj život da bi dobile potomke. Ovde možete pogledati koje su to  najstarije žene na svijetu koje su rodile djecu posle 60. godine života.

 

1) ADRIANA ILIESKU

Adriana Iliesku, rodila je ćerku Elizu Mariju 16. januara 2005. godine, kada je imala 66 godina. Ona je penzionisani profesor i dječiji pisac iz Rumunije, a sada ima 75 godina. Njen trnoviti put do majčinstva počeo je 1995. godine kada je počela sa hromonskom terapijom koja bi sprečila menopauzu. Godine 2004, Adriana je in vitro metodom zatrudnela sa trojkama, a jajnu ćeliju i spermu je dobila od nepoznatih donatora.

fd

MeÄ‘utim, prvo je jedan fetus umro posle deset nedjelja, dok su preostala dva bila teška samo kilogram i po posle 33 nedelja trudnoće. Doktori su planirali carski rez posle 34. nedjelje, ali je zbog komplikacija još jedna beba umrla, te je Adriana uspela samo da rodi devojčicu, sada devetogodišnju Elizu Mariju.

 

2) RADŽO DEVI LOHAN

Radžo Devi Lohan imala je 69 godina kada je rodila tri bebe začete in vitro oplodnjom. Ona i muž Bala su siromašni zemljoradnici iz sela Hisar u Indiji, a in vitro su priuštili raznim pozajmicama. U kulturi u kojoj je cilj ostvariti se kao majka, Radžo se osjećala unazaÄ‘eno, te se zato odlučila da proba vještačku oplodnju.

fd

Nažalost, ali ne i iznenaÄ‘ujuće, Radžo je imala vrlo komplikovanu trudnoću i poroÄ‘aj. Prvo joj je materica pukla, pa je imala unutrašnje krvarenje, a takoÄ‘e je morala da proÄ‘e kroz komplikovanu operaciju uklanjanja ciste na jajniku. Ova trudnoća joj je izazvala i brojne probleme sa zdravljem, Samo 18 meseci po roÄ‘enju trojki lekari su joj rekli da će uskoro umrijeti. Ipak, Radžo je i dalje živa i kaže da joj daje snagu samo želja da vidi svoju ćerku kako se udaje.

 

3) OMKARI PANVAR

fds

Očajna u želji da dobiju sina i naslednika, Omkari Panvar postala je najstarija majka na svijetu kada je rodila blizance. Godine 2008, Omkari je rodila dječaka i djevojčicu prije vremena, a oboje su bili teški oko kilogram. Pamvar i njen muž ÄŒaran već imaju dvije odrasle ćerke i unuke, ali su jako željeli da imaju sina. Omkari je prošla kroz in vitro tretmane, a da bi to priuštili, morali su da prodaju bika, da uzmu kredit, potroše životnu ušteÄ‘evinu i stave hipoteku na zemljište koje posjeduju.

 

4) BATERI DEVI

fs

Bateri Devi imala je 66 godina kada je carskim rezom rodila trojke u bolnici blizu njenog sela u Indiji. Godine 2010. u Indiji nije postojao zakon koji se ticao godina u kojima je dozvoljeno obavljati veštačku oplodnju, tako da su Bateri i njen četiri godine stariji suprug uspjeli da obave in vitro sa doniranom jajnom ćelijom. Ovaj par je decenijama pokušavao da dobije dijete, ali kada je Devi ušla u menopauzu, mislili su da su im sve nade pale u vodu. U indijskoj kulturi, žene su često pod pritiskom da rode djecu koja će naslijediti sve ono što imaju.

 

5) PATRIŠA RAŠBRUK

fds

Patriša Rašbruk je jedna od najstarijih majki u Britaniji. Ona je prošla kroz in vitro tretman u Rusiji 2006. godine, a potom je rodila sina. Patriša je psihijatar iz istočno Saseksa, a već ima troje djece iz prvog braka. MeÄ‘utim, ona je jako željela dijete sa drugim mužem koji prije nje nije imao djece. Ovaj par je potrošio oko 10 hiljda funti na tretmane i doniranu jajnu ćeliju, a trudnoća je uspjela tek iz petog puta.

 

6) FRIDA BIRNBAUM

Frida Birnbaum je najstarija žena u Americi koja je rodila blizance. Kada je imala 60 godina, rodila je dva dječaka, Džošuu i Džereta. Frida već ima dvoje odrasle djece, ali kada su se oni odselili, ona i muž su se osećali vrlo usamljeno i želeli su još jedno dijete.Nažalost, Frida je pobacila kada je imala četrdeset godina, a tada su počeli sa tretmanima.

sdfs

Pomoću in vitra, Frida je zatrudnela i rodila u 53. godini sina Arija, ali je ubrzo zatim poželjela još jedno dijete. Pošto niko u Americi nije htio da joj izaÄ‘e u susret zbog godina, Frida je sa suprugom Kenom otišla u Južnoafričku Republiku i tamo zatrudnjela sa blizancima, uprkos oštrom protivljenju njenog najstarijeg sina.

Zanima vas i ovo?