Cooltura - Knjigofil

Jules Verne - drugi najprevođeniji pisac na svijetu

Unesco održava bazu podataka pod nazivom „Index Translationum“, koja predstavlja internacionalnu bibliografsku bazu prijevoda. To je, zapravo, lista knjiga iz cijelog svjeta koje su objavljene u prijevodu. 

Aktuelna lista sadrži bibliografske informacije o knjigama koje su prevedene i objavljene u skoro stotinu zemalja koje su članice Unesco-a od 1979. godine, i sada ima preko dva miliona pojedinačnih unosa. Riječ je o knjigama bilo da je riječ o beletristici, nauci, umjetnosti ili istoriji.

Jules Verne je bio dugo vremena u vrhu liste najprevođenijih autora, i to na četvrtom mjestu, sve donedavno. Na najnovijoj listi Jules Verne je skočio na drugo mjesto. Iznad njega je samo Agatha Christie.

Na Unesco-voj listi prevedenih djela Verne ima impresivnu cifru od 4.751 objavljivanja. U nekoliko zemalja Verne je i najprevoÄ‘eniji autor - kao što je slučaj u ÄŒileu, Grčkoj i Španiji. U brojnim drugim zemljama ovaj francuski pisac je meÄ‘u prva dva ili tri pisca, a meÄ‘u takvim zemljama je i Kina, prenosi Književnost.org

Zanima vas i ovo?