Lifestyle - Zdravlje

Dugotrajno sjedenje ozbiljno ugrožava zdravlje

Dok stručnjaci sve glasnije upozoravaju da dugotrajno sjedenje može ozbiljno da naruši zdravlje, mnogi Amerikanci prisetili su se Tomasa Džefersona, jednog od osnivača Sjedinjenih Američkih Država koji je prije tri vijeka radio stojeći za pisaćim stolom. 

Bolovi u leÄ‘ima, degeneracija mišića, kardiovaskularne bolesti, dijabetes, rak debelog crijeva, pa čak i prerana smrt, samo su neki od potencijalnih rizika sa kojima se suočava radnik koji posao obavlja sedeći, navodi se u najnovijim studijama na tu temu.

"Sjedenje nas vodi u preranu smrt", kaže Rob Denof, porodični psiholog u Pensilvaniji i član Američkog udruženja osteopata u telefonskom razgovoru za AFP.

"Postali smo pasivno društvo. Sjedimo skoro cijeli dan, a kad doÄ‘emo kući onda opet sjednemo na kauč. Ta kombinacija može da bude smrtonosna", kaže on.

Prema nalazima Nacionalnog instituta za zdravlje, odrastao Amerikanac u proseku provede 7,7 sati dnevno u sjedećem položaju, dok Američka osteopatska asocijacija procjenjuje da 70 odsto kancelarijskih službenika provodi više od pet sati dnevno sjedeći za radnim stolom.

Što je sjedenje duže, to je cirkulacija krvi lošija, objašnjava Denof napominjući da odlaskom u teretanu posle posla ne može da se nadoknadi propušteno.

Prema jednoj studiji Arhiva interne medicine, rizik od prerane smrti veći je za 15 odsto kod onih koji sjede osam sati dnevno, a čak 40 odsto za one koji sjede 11 sati dnevno, u poređenju sa onima koji sede samo četiri sata.

Zbog toga Denof kaže da je kretanje veoma značajno.

"Mi nismo stvoreni za cijelodnevno sjedenje, a ni za cijelodnevno stajanje. Stvoreni smo za kretanje. Suština je u ravnoteži", kaže on.

Ipak u Americi neki ljudi odlaze u drugu krajnost i umjesto običnih stolova biraju "stajaće stolove" i rade kao Džeferson nekad.

Ljudima koji dugo sjede Denof savjetuje slijedeće: ustanite na svakih pola sata, prošetajte, koristite stepenice umesto lifta i viÄ‘ajte se sa prijateljima umesto da šaljete mejlove.

Zanima vas i ovo?