Aktuelno - Svijet

FAP konačno dobija novog vlasnika!

Budući vlasnik pribojskog FAP-a, finska fabrika “Sisu auto”, u svijetu kamiona ima reputaciju kao “Rols Rojs” meÄ‘u putničkim vozilima. Njihov princip u poslovanju je da kupcu treba pružiti kompletnu uslugu i da delovi ugraÄ‘eni u kamion moraju biti vrhunskog kvaliteta.

Finci dolaze u FAP da prošire proizvodnju i osvoje nova tržišta, naročito u Africi i Aziji. FAP i njegov budući vlasnik “Sisu auto” imaju dosta sličnosti, pa će se nekadašnji pribojski gigant brzo uklopiti u program finskog proizvoÄ‘ača.

Jedan dio fabrike radi za vojnu indsutriju, što je velika prednost, jer je poznato da je FAP razvio nekoliko kamiona baš u ove namjene. Druga sličnost je što oba proizvoÄ‘ača svoju tehnlogiju zasnivaju na Mercedesovim motorima i šasijama.

Fabrika “Sisu auto” je stara 80 godina, godišnje proizvede 400 vozila. Prozvodi i vučna vozila, guseničare, a najviše takozvane platforme – kamione koji služe za prevoz u bespuću. Naravno, njih najviše kupuje vojska.

Vojni kamioni-platforme, koji imaju i do deset pogonskih osovina, specijalnost su fabrike “Sisu”.

FAP je još osamdesetih godina za vojsku projektovao na mercedesovoj tehnologiji vozilo sa 8 pogonskih točkova koje se dobro prodavalo u arapskim zemljama.

Taj kamion je dobio izmene u našem novom oklopnom vozilu “Lazar”, što znači da će se FAP brzo uklopiti u program finskog proizvoÄ‘ača.

Zanima vas i ovo?