Lifestyle - Moda i ljepota

Znate li da pravi parfem ženu čini lepšom?

Ne možete da zamislite da izaÄ‘ete u grad dok ne stavite neki parfem? Ništa čudno, kažu naučnici koji su u novom istraživanju otkrili da nas parfem može proljepšati, a prijatan miris, prema rezultatima istraživanja, žensko lice čini privlačnijim.

Žensko lice postaje privlačnije ako je prisutan prijatan miris, navode naučnici u novom istraživanju i tvrde da mirisi mogu da promijene način na koji poimamo atraktivnost, kao i način na koji gledamo jedni druge. Efekat prijatnog mirisa i parfema ogleda se u tome da osobu koja lijepo miriše vidimo kao privlačniju.

Istraživanje koje je sproveo Monel kemikal sensiz centar otkriva da se ženska lica ocenjuju privlačnijim u prisustvu prijatnih mirisa.

Parfemi i mirisni proizvodi vekovima su se koristili kao način za poboljšanje cijelokupnog izgleda, a prethodna istraživanja su pokazala da percepcija privlačnosti lica može biti pod uticajem prijatnih i neprijatnih mirisa. MeÄ‘utim, sve do sada nije bilo poznato da li mirisi utiču na stvarnu vizuelnu percepciju lica ili pak na način kako su lica emocionalno ocijenjena u mozgu.

Kada je prisutan prijatan miris skloni smo da starija lica ocijenimo kao mlaÄ‘a, pa granica u godinama postaje labava, a životna dob teže odredljiva. 

Zanima vas i ovo?