Aktuelno - Regija

Cyber gušenje slobode medija

Hakerski napadi na stranice koje, recimo, kritiziraju režime i vlast, uobičajeni je rizik sa kojim se nose mediji širom svijeta. Na Balkanu...

Kako su objavili informatički stručnjaci, stranica PešÄanik bila je izložena Slowloris napadu. Slowloris je vrsta DoS (Denial of Service) napada. DoS je čista simptomatičnost kada neki servis otkaže uslijed preopterećenja.

Slowloris je samo jedan od mnogobrojnih načina iskorištavanja slabosti web servera da se preoptereti jedan. To je način da se optereti konkretno Apache web server i još ne postoji zakrpa za tako nešto, samo mjere ublažavanja.

Ako neko ima sto hiljada računara pod kontrolom (zombiji, tj. zaraženi kompjuteri pod kontrolom jedne osobe), on može da naredi svima da samo posjete određenu internetsku stranicu. Uslijed nemogućnosti da se obradi toliki broj zahtjeva - server ostaje npr. bez memorije i padne na koljena.

Istup policije

Da bi se znalo koliko je računara oborilo server, potrebno je pogledati log na napadnutom serveru.

Nekad 5.000 zombija uspije da obori, nekad je malo i nekoliko stotina hiljada, zavisi od jačine servera, odnosno od mašine koja obraÄ‘uje te zahtjeve.

Na istrazi o obaranju internetske stranice PešÄanik policija Srbije intenzivno radi već danima.

Direktor policije Milorad Veljović kazao je da se istraga provodi u tijesnoj saradnji s Tužilaštvom za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.

"Naše odelenje specijalizovano za ove vrste poslova je već putem Interpola zatražilo meÄ‘unarodnu tehničku pomoć od više zemalja iz regiona i sveta i nakon dobijanja logova sa njihovih sajtova to će, na neki način, poslužiti da eventualno doÄ‘emo do potencijalnog izvršioca ovog krivičnog dela", rekao je Veljović, navodi agencija Tanjug.

Beogradski mediji vjeruju da je PešÄanik napadnut jer je na njemu objavljen tekst u kojem se ukazuje na ozbiljne indicije da je dio doktorata ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića plagijat.

Nebojša Stefanović je juna 2013. godine odbranio doktorat na Megatrend univerzitetu u Beogradu o temi "Nova uloga strategijskog menadžmenta u upravljanju lokalnom samoupravom (primer grada Beograda)".

U tekstu objavljenom na PešÄaniku autori Uglješa Grušić (docent, Univerzitet u Notingemu), Branislav Radeljić (vanredni profesor, Univerzitet Istočni London) i Slobodan Tomić (doktorant, Londonska škola ekonomije i političkih nauka) tvrde da postoje ozbiljne indicije da je u radu mnogo plagijata i da je naslovna tema promašena.

Medijske slobode

Na sličan način tokom poplava koje su zadesile regiju prošlog mjeseca ugašen je blog drugastrana.net, na kojem je objavljen tekst Nenada Milosavljevića "Državo, ne bismo te više zadržavali", u kojem su iznesene kritike na način na koji je vlast u Srbiji reagirala na tu elementarnu nepogodu.

Kasnije se tekst proširio internetom "poput virusa" i objavljen je na više internetskih stranica.

U meÄ‘uvremenu, gradonačelnik Beograda Siniša Mali odbacio je tvrdnje da je u petak, 16. maja, pozvao graÄ‘ane Obrenovca da ostanu u kućama prije poplavnog vala koji je razorio taj grad i kazao da su te tvrdnje "bezobrazluk".

Siniša Mali je javno, putem medija, pozvao stanovnike Obrenovca da ne napuštaju svoje domove. To saopćenje javnosti objavljeno je na web stranici Grada Beograda, da bi uslijed katastrofalnog razvoja situacije i brojnih žrtava u Obrenovcu, to saopćenje uklonili sa stranice Grada Beograda, navode mediji u Srbiji.


Tekst koji se 16. maja nalazio na stranici Grada Beograda

Tragovi izbrisanih tekstova

Google Cache je servis pomoću kojeg je moguće ući u trag izbrisanom sadržaju sa interneta.

Prilikom posjete tom servisu, pored izabrane stranice, umjesto klika na link, postoji strjelica koja nudi padajući meni sa odabirom na cache.

"Vraćanje unazad" moguće je i pomoću usluge archive.org.

U slučaju sajta Grada Beograda od 16. maja potrebno je u pretraživač ukucati:https://web.archive.org/web/20140516230922/http://beograd.rs/ .

Nisu samo državni mediji brisali tekstove tokom poplava.

U petak, 23. maja, sa bloga sekcije informativnog portala Blic.rs uklonjen je blog novinara VremenaDragana Todorovića.

Tog jutra, Todorović je na blogu objavio tekst autora Novice Milića, sa naslovom "Ja, AV, podnosim ostavku". Riječ je o fiktivnoj ostavci premijera Srbije, u kojoj su pobrojane stavke Zakona o vanrednim situacijama, koje je, prema mišljenju autora, premijer prekršio.

Nekoliko sati nakon objavljivanja teksta, on više nije bio dostupan na Blicovom portalu.

Upravo ovaj slučaj izazvao je internetsku zajednicu u Srbiji da reagira, navode mediji u Srbiji. U subotu su korisnici Facebooka u Srbiji, brojni blogeri i internetske strance objavili na svojim stranicama identičan tekst peticije pod nazivom "U lice cenzuri".

Na evidentne primjere gušenja slobodne riječi, kako mediji u Srbiji ocjenjuju, najprije se oglasilo Nezavisno udruženje novinara Srbije i ocijenilo nedopustivim da se pod izgovorom vanrednih okolnosti guši sloboda izražavanja.

Predstavnici OSCE-a za slobodu medija, ali i zaštitnik graÄ‘ana Saša Janković, izrazili su zabrinutost zbog cenzure sadržaja na internetu za vrijeme poplava i pozvali vlast da njeguju necenzuriranu debatu o pitanjima od javnog interesa.

Reakcije Aleksandra Vučića

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija potpuno demokratska zemlja u kojoj nema cenzure i da Vlada te zemlje nije učinila ništa što je navedeno u saopćenju OSCE-a.

"Mi smo potpuno demokratska zemlja i nema nikakve cenzure u Srbiji, te činimo najbolje da ljude u svetu uverimo u to", naglasio je premijer Vučić.

Vučić je zatražio od OSCE-a izvinjenje zbog iznošenja, kako je rekao, netačnih tvrdnji.

"Molio sam Vas da me obavestite o samo jednom, bilo kakvom, pa i najmanjem dokazu koji bi potvrdio da je Vlada Srbije onesposobljavala sajtove Druga strana i Teleprompter, ili skidala nečiji blog sa web-stranice dnevnog lista Blic. Razume se, nikakav dokaz mi nije ponuÄ‘en", naveo je Vučić.

Zanima vas i ovo?