Mahala - Zanimljivosti

Da li znate koja je najvažnija aplikacija na vašem smartfonu?

Kada smo krenuli u školu, pa i na početku svake školske godine, prvo što smo dobili jeste raspored sati. Koji predmet imamo koji dan i u koliko sati. Naravno, raspored sati služi da bi se mogli organizovati, da profesori znaju koji razred imaju ili koji predmet, a učenici da znaju šta je sljedeće, piše Zimo.

Kasnije, kada odrastete, počnete da radite i jednostavno zaboravite na raspored sati, no onda se pojave tzv. to-do liste. One nam služe da "organizujemo" naše vrijeme, no problem kod to-do lista je da su one svakim danom sve duže i zapravo nam uopšte ne pomažu u organizaciji našeg posla. Na to-do listama nikad ne stavljamo koliko nam je vremenski potrebno za nešto. Jeste da postoje softveri koji rade te stvari, no kome se uči da koristiti novi softver?!

Na predavanju ekonomista u sferi farmacije isto pitanje je profesor postavio studentima. Malo njih je odgovorilo da je kalendar najvažnija i najkorisnija aplikacija na smartfonu. Ne samo da njome možemo organizovati vrijeme, nego ne možete nagurati 10 zadataka u pola sata, jer je to nemoguće.

Jednom kad uložite malo truda u kalendar, shvatićete da će vam biti lakše u životu. Svaki smartfon danas dolazi s kalendar aplikacijom gdje možete postaviti alarme ili više njih tako da ne zaboravite na nešto važno. Osim toga, kalendari su sinhronizovani s kompjuterom, pa tako možete pisati podsjetnik kad ste na putu s posla kući ili kad se sjetite nešto u 10 naveče, a baš ste išli da provjerite vaš Facebook.

Kako svakim danom imamo sve više obaveza, njih treba negdje zapisati da ih ne zaboravimo. Papir ćete uvijek negdje zametnuti ili načrčkati nešto što niko živ ne zna pročitati, dok mobitel uvijek imate pri ruci. Jedino što trebate paziti jeste da vam baterija ne "crkne".

Dakle, počnite koristiti kalendar, biće vam lakše.

Zanima vas i ovo?