Lifestyle - Kako da...

5 načina da spriječite dehidraciju tokom Ramazana

Žeđ je znak dehidracije. Bez obzira da li ova informacija predstavlja novost za Vas, činjenica je da ste već dehidrirali ukoliko ste žedni. To praktično znači da je za izbjegavanje dehidracije potrebno izbjeći tačku u kojoj osjećate žeđ.

Naravno da tokom ramazanskih dana pijenje vode nije opcija za izbjegavanje tog stanja. Svi znamo da će nam žeđ postati jedan od najbliskijih prijatelja i ovog ljetnog Ramazana. Ali, postoje trikovi koji će Vam pomoći da, unatoč tome, izbjegnete dehidraciju.

1. Pijte vodu

Pripremite se za dugi dan tako što ćete popiti dovoljno vode tokom noći. Držite flašu vode u blizini tako da možete popiti čašu ili dvije svako sat vremena.

Jednostavan način da se sjetite da morate piti vodu je povezati je s nekom aktivnošÄ‡u koju često radite tokom dana. Mnoge stranice posvećene zdravlju preporučuju da popijete vodu kad god Vam zazvoni telefon. Pokušajte npr. piti vodu kad god se pojave reklame dok gledate televiziju.

Pokušajte popiti 3 litra na dan, ali ne zaboravite i da trebate piti više vode kada pijete zaslaÄ‘ene napitke (što je često tokom Ramazana) i pića koja sadrže kofein.

2. Prilagodite odjeću

Pažljivo odaberite odjeću koju nosite tokom ramazanskog dana. Boja odjeće, materijal i broj slojeva na Vama igraju važnu ulogu u održavanju temperature Vašeg tijela što nižom. Ako radite u zatvorenom prostoru, odaberite svjetliju odjeću. Ako većinu vremena provodite vani, tamnije boje će pomoći da se zaštitite od sunčevih zraka. Naravno, crna se ne preporučuje zbog njene osobine da privlači i zadržava toplotu.

Neki ljudi vjeruju da pamučna potkošulja pomaže u zaštiti u zaštiti od sunca. Ali, upravo to može povećati rizik od dehidracije. Ona će upiti znoj i postepeno postati vlažni, vrući komad pamuka koji će povećati Vašu tjelesnu temperaturu, pogotovo ako imate slojeve odjeće. Šira pamučna majica koja dozvoljava znoju da ispari je bolja ideja.

3. Hladan tuš

Tuširanje hladnom vodom pomaže u održavanju hidratiziranosti tijela na mnoge načine tokom Ramazana. Nakon nekoliko dana posta, naviknut ćete se na žeÄ‘, pa biste trebali obratitit pažnju i na druge znakove dehidracije, kao što su ispucale usne, zajapuren ten, umor, povećana tjelesena temperatura, ubrzani puls i disanje, propraćeni vrtoglavicom, slabošÄ‡u i otežanim disanjem.

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, trebate pokušati da snizite tjelesnu temperaturu kako god možete. Probajte s 5-10 minutnim tuširanjem hladnom vodom (ne ledenom). Ako ste u kancelariji tokom dana, pokvasite manji peškir hladnom vodom i stavite ga na čelo, područje oko ušiju i oko vrata.

4. Vodite računa o ishrani

Ono što jedete takoÄ‘er igra veliku uloga. Hrana koja sadrži puno šećera (razne ramazanske poslastice) može doprinijeti dehidraciji, dok voće pomaže u snadbijevanju tijela dodatnim količinama vode. Zato, umjesto da iftar završite gomilom slatkiša, pojedite lubenice ili narandžu. Salate su takoÄ‘er dobar izvor dodatne tečnosti, tako da biste i njih trebali uključiti na Vaš ramazanski meni.

5. Vježbajte

Zbog činjenice da gubimo puno vode dok se znojimo, vježbanje bez sumnje može uzrokovati dehidraciju. Ali, vježbanje istovremeno pomaže da se Vaše tijelo riješi toksina i drugih štetnih materija koji mogu uzrokovati dehidraciju poslije. Najvažnije je odabrati pogodan termin za vježbanje (npr. 2-3 sata poslije iftara), ali se potrudite da nadoknadite tečnost koju ste izgubili prije nego što odete spavati.

Zanima vas i ovo?