Scitech - Technomania

Pogledajte kako roboti čitaju vijesti [Video]

Japanski naučnici predstavili su svoj novi izum koji je zaprepastio cio svijet. Riječ je o prvim robotima koje je teško razlikovati od živih bića, a koji su programirani na vještu interakciju sa okolinom.

Ovi roboti čitaju vijesti, imaju smisao za humor i razgovaraju sa ljudima. Roboti adolescenti nazivaju se “Kodomoroid”, a ovu složenicu čine riječi “kodomo”, što na japanskom znači dijete, i android.

Kodomoroid je prisutnim oduševljenim novinarima pročitala vijest o zemljotresu u Japanu i FBI raciji. ÄŒak se i našalila sa svojim tvorcem, profesorom Hirošijem Išigurom, rekavši mu da i sam počinje da liči na robota. San Komoroida je da ima svoju TV emisiju u budućnosti.

Njena starija koleginica “Otonaroid”, “otona” na japanskom znači odrastao, pojavila se na sceni nakon nje, potpuno obuzeta tremom.

Možda je izgledalo kao da ima grešku u sistemu, ali publika je ostala šokirana kad je žena-robot izgovorila “Izvinite, malo sam nervozna”.

Oba androida će raditi u tokijskom Nacionalnom muzeju nauke, i u interakciji sa posjetiocima skupljati podatke za profesora Išiguru, koji trenutno istražuje ljudsku reakciju na robota.

- Imaćemo sve više i više robota mešu nama – izjavio je Išigura, koja ima humanoidnu verziju sebe koju šalje u inostranstvo da održi predavanja umjesto njega.

Prvi robot ovog tipa prodaće se u Japanu za 1.500 evra. On se zove Biber, veoma je vješt u održavanju domaćinstva i jako je pričljiv, prenosi Cafe.ba.

Zanima vas i ovo?