Lifestyle - Moda i ljepota

10 stvari koje niste znali o svojoj koži

1) IMATE MNOGO KOŽE - Vaša koža je vaš najveći organ. Njena površina iznosi šest kvadratnih metara. Drugi najveći organ je jetra.
 
2) NIJE SVA KOŽA ISTE DEBLJINE - Kapci su, na primjer, najtanji dio kože – debeli su oko 0,05 milimetara – dok je koža dlanova i tabana najdeblja – oko 1,5 milimetara.
 
3) VAŠA KOŽA JE TEŠKA - Težina kože čini 16 odsto ukupne tjelesne težine.
 
4) KOŽA SE NE SASTOJI SAMO OD JEDNOG SLOJA - Postoje tri sloja kože: epidermis, dermis i hipodermis. Hipodermis je unutrašnji sloj i sačinjen je od masti i ćelija kolagena. Dermis je srednji sloj i čini 90 odsto debljine kože. Epidermis je spoljašnji sloj i služi kao zaštitna barijera izmeÄ‘u tijela i okruženja.
 
5) SVAKOG MINUTA IZGUBITE VELIKI BROJ ĆELIJA KOŽE - Za jedan minut svaki čovjek izgubi od 30.000 do 40.000 ćelija kože.
 
6) KOŽA POMAŽE U ODRŽAVANJU TEMPERATURE TIJELA - Kada vam je previše vruće, krvni sudovi vam se prošire kako bi toplota mogla da se oslobodi kroz kožu. Kada vam je hladno, krvni sudovi i koža se sužavaju.
 
7) VAŠA KOŽA JE BILA DRUGAÄŒIJE BOJE KAD STE  SE RODILI - Koža zdravog novoroÄ‘enčeta je zapravo crvene ili svetloljubičaste boje, a stopala imaju plavkastu nijansu.
 
8) OŽILJCI SE STVARAJU TEK KADA SE OŠTETI DRUGI SLOJ KOŽE, DERMIS - Kolagen ožiljka drugačiji je od kolagena ostatka kože. ÄŒak i kada ćelije kože umru i zamene ih nove, kolagen ožiljka se ne mIJenja. Tkivo na mJestu ožiljka ne regeneriše se.

9) NAÄŒIN NA KOJI SPAVATE UTIÄŒE NA VAŠU KOŽU - Ako gurate lice u jastuk dok spavate, možete izazvati prevremenu pojavu bora.
 
10) KOŽA BEBE JE POKRIVENA VOSKASTOM SUPSTANCOM KOJA SE NAZIVA VERNIKS - Verniks je je tanak sloj koji štiti kožu fetusa u materici. NajčešÄ‡e se spere tokom bebinog prvog pranja.

Zanima vas i ovo?