Lifestyle - Moda i ljepota

Pogledajte kako doživljavaju ljepotu ljudi širom svijeta

Možda vam se ne čini da je tako, ali definicija ljepote je krajnje relativna stvar. Nekome su pune, oštre obrve ala Kara Delevinj pojam ružnog, anoreksične, krive noge nekome su savršenstvo, a pegice, na primjer, podjednako su obožavane i omražene. Koliko je „ljepota“ relativna, dokazuje i nedavna studija u kojoj smo imali prilike da vidimo kako se pojmanje ljepote razlikuje od zemlje do zemlje.

Naime, mlada novinarka Esher Oning iz američkog grada Kanzasa Sitija (Misuri), je odlučila da sprovede mali eksperiment.

Novinarka koja mahom radi kao freelancer je četdesetorici najboljih Photoshop dizajnera iz 25 zemalja poslala svoju netuširanu sliku. Oningova je od svih njih tražila samo jedno: da je naprave „lijepom“ po mjerilima njihove zemlje.

MeÄ‘u 25 zemalja našla se i naša zemlja, ali i Kenija, Italija, Argentina, Amerika, Engleska i mnoge druge. Ono što je krajnje zanimljivo je da nijedna „retuširana“ slika koja joj je poslata nazad, nije bila kao njena, tj svaka je bila promijenjena i prilagoÄ‘ena definiciji ljepote  iz dotične zemlje.

"Neke slike su me prilično šokirale na prvi pogled. S druge strane neke, poput one iz Maroka su me ostavile bez teksta jer sam izgledala totalno promijenjeno,“ rekla je Ester za sajt BuzzFeed.

Nama je naravno bilo najzanimljivije da vidimo kako je vidi "Srbija", dok smo umirali od smijeha kada je Amerikanka ispala kao prava Miss America. Samo je falila kruna i "Peace in the world":) 

Kompletnu seriju možete da pogledate na Esterinom zvaničnom sajtu, a mi vam donosimo samo neke od:

1

2

3

4

5

6

7

89

Zanima vas i ovo?