Cooltura - Artoskop

Slike koje su inspirisale filmove

Postoje filmovi koji govore o životima umjetnika, pa ih svakako možemo smatrati filmovima inspirisanim umjetnoću, ali postoje i oni čija je veza sa likovnim izrazom bliska, ali nikada do kraja otkrivena.

Među režiserima, direktorima fotografije i producentima postoje brojni ljubitelji likovne umjetnosti, koji se na svoj način zahvaljuju slikarima i njihovim remek djelima. Evo nekoliko poznatih slikarskih radova i njihovih ostvarenja, ili kopija na filmskom platnu.

 

After Earth

"After Earth" film sa Will Smithom

Režiser M. Night Shyamalan je potvrdio da je inspiraciju za pojedine kadrove filma pronašao u poznom djelu Franciska Goje iz takozvane „crne faze“.

Francisko Goja

Francisko Goja

 

Ulice zla

Martin Scorsese je veliki ljubitelj umjetnosti, ali svakako i njen poznavalac, jer jedino tako možemo objasniti asocijacije na Karavađovo djelo.

Karavađo

Karavađo "Pozivanje svetog Matijje"

 

Psiho

Edward Hopper

Edward Hopper "Kuća pored pruge"

Sigurno da vam se ova kuća čini poznatom, američki slikar 20. veka je malo nakon izlaganja slike, 1925. imao priliku da je gleda u Hitchcockovom filmu Psiho.

 

The Duellists

Benjamin Robert Haydon

Benjamin Robert Haydon "Napoleon na svetoj Jeleni"

A evo kako je čuveni režiser Ridley Scott u svom filmu The Duellists, reč je o posljednjoj sceni, pozicionirao glavnog junaka – sličnosti su očigledne.

"The Duellists"

 

Vrelina

"Heat Pacific" Alexa Colvillea

Alexander Colville bio je inspirisan ranim pustošenjima u Vijetnamu, a ovo djelo uradio je krajem šezdesetih godina. Naravno u kolažu je očigledno da De Niro i junak Colvilleove slike gotovo predstavljaju istog lažnog heroja.

Zanima vas i ovo?