Mahala - Reportaža

Ešref Džanefendić briljirao na nastupu u Beogradu

Povodom godišnjice osnivanja Doma omladine, u Beogradu je 29. Juna održan koncert “53 godine u muzici Kornelija Kovača”.

Pored mnogobrojnih zvučnih i poznatih imena koja su se našla na ovom koncertu, bilo da se radi o glumcima, vokalnim solistima i drugim estradnim umjetnicima, našao se i jedan mladi Novopazarac, čije ime svima nama sigurno zvuči poznato. U pitanju je svakako Ešref Džanefendić, muzičar i student arhitekture.

Ovaj mladi umjetnik svira na kanunu, i jedan je od rijetkih u Evropi koji poznaju tajne ovog oriijentalnog žičanog instrumenta. Sve to i ne bi bilo tako čudno, da Ešref nije samouki muzičar, koji isključivo svojim trudom i bez ičije pomoći, svoje sviranje dovodi do perfekcije. Ono što zasigurno znamo, jeste da je te večeri bez daha ostavio beogradsku publiku.

MeÄ‘utim, važno je spomenuti i da ovo nije njegov prvi značajni nastup. Džanefendić je i prije nastupao sa eminentnim Kornelijem,  a ima i česte nastupe u regionu. U aprilu ove godine je učestvovao na koncertu, na jednoj od svečanosti povodom Dana grada Sarajeva. U Sarajevu je inače njegov rad jako cijenjen i itekako zapažen, sa obzirom da već godinama saraÄ‘uje sa jednim od najpoznatijih sarajevskih muzičara, Arminom Muzaferijom.

Nadamo se da će i grad Novi Pazar, kao i ostali gradovi u regionu, prepoznati i na najbolji mogući način podržati rad ovog mladog umjetnika, kao i da ćemo imati još mnogo prilika da slušamo predivne zvuke njegove muzike. Novi Pazar je grad mladih, a zahvaljujući Ešrefu, kao i drugim talentovanim mladim ljudima, još jednom smo dokazali da se imamo čime pohvaliti.  

Zanima vas i ovo?