Lifestyle - Zdravlje

Povrće koje ima nevjerovatnu moć detoksikacije

Otkako je detoks dijeta postala veliki hit, nutricionisti su negirali da pojedine namirnice mogu da otklone štetne sastojke iz vašeg tijela, tvrdeći da u te svrhe imamo jetru. Ali nova studija pokazuje da jedno povrće zapravo legitimno služi za detoksikaciju: klice brokolija!

Istraživači sa Johns Hopkins univerziteta otkrili su da ovi zeleni pupoljci ubrzano eliminišu zagaÄ‘ivače vazduha. Studija objavljena u magazinu Cancer Prevention Research, istraživala je oko 300 osoba naseljenih u jednom kineskom gradu sa visokom stopom zagaÄ‘enosti.

Jedna grupa je dnevno pila napitak napravljen od izdanaka brokolija, dok je druga pila piće sa placebo efektom koje nije sadržalo klice.

Nakon 12 nedelja istraživači su testiranjem urina i krvi shvatili da je izlučivanje štetnih materija kod ispitanika koji su konzumirali klice brokolija mnogo veće nego kod placebo grupe. Nivo detoksikacije benzena, jednog od zagaÄ‘ivača koji izaziva rak, skočio je za 61 procenat, a izlučivanje kancerogenog akroleina se povećalo 23 procenta.

Šta je tako posebno u vezi sa klicama brokolija? Naime, glukorafanin, sastojak pronaÄ‘en u ovom povrću, kao i u drugim kupusnjačama, ima antikancerogena svojstva. Ovo su potvrÄ‘ivale i ranije studije sprovedene na životinjama.

Iako je potrebno nastaviti istraživanja prije nego što klice brokolija proglasimo najboljom detoks biljkom, nije na odmet da ih ipak dodate u salatu ili neki frape.

Zanima vas i ovo?