Lifestyle - Zdravlje

6 POGREÅ NIH NAVIKA U RAMAZANU

Mjesec ramazan je, izmeÄ‘u ostalog, i velika prilika za one koji žele da smanje tjelesnu težinu i riješe se raznih srčanih bolesti, posebno holesterola i visokog krvnog pritiska. MeÄ‘utim, postoje neke pogrešne navike na koje treba obratiti pažnju u ramazanu kako bismo ostvarili taj efekat posta i zaštitili organizam od raznih bolesti.

 

Neke od tih navika su:

1. Pijenje mnogo vode za vrijeme sehura i pred zoru, pošto mnogi smatraju da će to zaštiti organizam od žeÄ‘i tokom dana. MeÄ‘utim, pijenje velike količine vode u vrijeme sehura zadaje više posla bubrezima kako bi izlučili svu tu vodu, što ustvari povećava žeÄ‘. Zato se radije savjetuje konzumiranje voća bogatog vodom, poput lubenice, dinje i jabuke, jer one čine da se voda iz tijela izbacuje postupno tokom posta.

 

2. Pijenje hladne vode neposredno nakon prekida posta jer to smanjuje cirkulaciju krvi prema želucu i crijevima, što predstavlja veliki stres za probavni sistem i izaziva grčeve. Zbog toga nutriciolozi savjetuju prilikom iftarenja pijenje mlake vode, tj. vode sobne temperature ili pijenje mlijeka s hurmama, a da se tek nakon iftara može piti hladna voda za ublažavanje žeÄ‘i.

 

3. Jedenje pržene hrane za iftar, jer ona predstavlja opasnost za želudac, uzrokuje probavne smetnje, pretilost i izaziva kiselinu nakon iftara. Zbog toga treba izbjegavati takvu vrstu hrane prilikom iftara.

 

4. Jedenje slatkog odmah nakon iftara jer to izaziva gomilanje masnoća u organizmu  i povećanju tjelesne težine i holesterola, zato ako želite jesti slatko, neka to bude poslije teravih-namaza i to u malim količinama, a najbolje bi bilo da to bude maksimalno jednom ili dva puta sedmično.

 

5. Nedovoljno konzumiranje voća. Voće se smatra odličnim izvorom vitamina i minerala koje organizam treba u ramazanu, a pomažu i u borbi protiv debljine i smanjenju tjelesne težine.

 

6. So i začini su nam ljuti neprijatelji, jer konzumiranje slane i začinjene hrane potpomaže izlučivanje vode iz organizma što izaziva osjećaj žeÄ‘i tokom dana i nepravilan rad srca.

Zanima vas i ovo?