Lifestyle - Zdravlje

Kako žene treba da brinu o zdravlju srca?

Žene imaju čak 15% veći rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, u odnosu na muškarce. Kako žene mogu smanjiti rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti? Koje faktore trebaju uzeti u obzir? Donosimo vam odgovore vodećih svjetskih stručnjaka.

Najvažnije je da znate pripadate li u rizičnoj grupi, potom da prepoznate probleme sa zdravljem kardiovaskularnog sistema i na kraju, niti malo manje važna, je prevencija.

 

Pripadate li rizičnoj grupi?

Vodeći faktori rizika za nastanak srčanog udara su:

- visok krvni pritisak,
- dijabetes,
- visok nivo holesterola,
- pušenje,
- porodična anamneza.

Ako pripadate rizičnoj grupi, za vas je još važnije da redovno proveravate nivo krvnog pritiska, nivo šećera u krvi i nivo holesterola. Ostali faktori su nepravilna ishrana, prekomerno konzumiranje alkohola, gojaznost i manjak fizičke aktivnosti.

Stres i depresija takoÄ‘e mogu biti faktori rizika. Na zdravlje kardiovaskularnog sistema utiču brojni faktori, celokupni životni stil. Ako vaše životne navike nisu zdrave, onda takoÄ‘e pripadate rizičnoj grupi.

 

Znate li prepoznati simptome?

Simptomi srčanog udara mogu biti razni, od bola u grudima do pritiska na području grudnog koša. Ovi simptomi su nešto češÄ‡i kod žena. Žene češÄ‡e imaju suptilnije simptome, kao što su bolovi u gornjem dijelu leÄ‘a, na području vrata ili vilice, kao i nedostatak daha.

Simptomi mogu biti slični simptomima gripa (mučnina, povraćanje, hladan znoj). TakoÄ‘e možete primjetiti neobjašnjiv umor i teskobu. Prisustvo bilo kog simptoma kod žene, koja se nalazi u rizičnoj grupi, zahteva odlazak lekaru.

 

Znate li sve o prevenciji?

Promena životnih navika i usvajanje zdravih životnih navika su ključni faktori u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Ako pušite, prestanite. Budite fizički aktivniji i dnevno se krećite barem 30 minuta, dovoljno je šetanje. No, ako želite izgubiti suvišne kilograme zbog boljeg kardiovaskularnog zdravlja, samo šetanje neće biti dovoljno. Važno je da postepeno povećavate nivo i intenzitet fizičke aktivnosti.

Ako je vaš indeks tjelesne mase veći od 25, napravite sve što možete da ga spustite. Jako je važno da vaša tjelesna težina bude zdrava. Ako pripadate rizičnoj grupi, jako je važno da redovno merite nivo krvnog pritiska i holesterola. TakoÄ‘e, posavjetujte se sa ljekarom o tome kako možete što je više moguće smanjiti rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Zanima vas i ovo?