Cooltura - Knjigofil

Rituali poznatih pisaca

Vjerovatno ste se makar jednom u životu zapitali, čitajući omiljeni roman, na koji način je tvorac istoga živio i stvarao. Kako je izgledalo njegovo jutro, kada bi obično pisao, ili da li je imao omiljeno mjesto, piće ili muziku uz koje bi proces stvaranja bio gotovo savršen. Možda je vrijeme, da se upoznate sa malim ritualima koje su upražnjavali veliki majstori svjetske književnosti.

 

Džejn Ostin

Džejn Ostin

Ranoranilica koja je voljela da priprema doručak svojoj porodici, a dok su njene sestre i majka vezle, ona bi pisala, do večere bi nešto od teksta bilo spremno za javnu diskusiju, pa bi nakon zajedničkog obroka, uz muziku i razgovor svoje preraÄ‘ene dijelove romana čitala naglas, okružena članovima porodice.

 

Viktor Igo

Viktor Igo

Ustajao je u zoru, pio kafu i čitao pisamce svoje ljubavnice, a potom bi za malim stolom kraj prozora, pred ogledalom stvarao sve do 11 sati. Neposredno pred početak pisanja, pojeo bi i po dva sirova jajeta.

 

Mark Tven

Mark Tven

Volio je nesmetano raditi nekoliko sati, stoga bi preskakao ručak, a ukoliko bi bio potreban porodici, uvijek su ga mogli pozvati duvajući u rog. Jednom je u pismu prijatelju napisao da bi u malenom studiju, gdje bi pisao, tokom vrelih ljetnjih dana otvarao sve prozore i vrata, a papire – dijelove romana, za tlo pričvršÄ‡ivao kamenčićima i ciglama kako ih vjetar ne bi odnio.

 

Stiven King

Stiven King

Spada u kategoriju takozvanih savjesnih pisaca, gotovo školski, rad započinje oko osam sati ujutro, i nastoji da sve dok ne napiše valjanih 2000 riječi ne ustaje od radnog stola. Nakon toga odlazi da drijema, gleda utakmicu ili vrijeme provodi sa porodicom i prijateljima.

 

Franc Kafka

Franc Kafka

Poznato je da je pisac imao veoma težak život, ipak, ako je sudeći prema pismima koja se danas mogu čitati kao dio njegove zaostavštine, u periodu oko 1908. dobro je bilo da je uopšte mogao raditi. Na poslu bi bio sve do posle podne, ali obzirom da je sa porodicom živio u malom stanu, sa pisanjem bi počinjao tek poslije 22 sata. Naravno, dešavalo mu se da ga sreća posluži, te bi rano ujutro samo ustao od radnog stola i ponovo krenuo na posao.

 

Lav Tolstoj

Lav Tolstoj

Nije volio da ga iko prekida dok radi, a morao je svakoga dana da piše, tako je makar sam govorio. Kako bi osigurao svoju tišinu i mir potreban za nastanak, danas klasičnih djela književnosti, uredno se zaključavao u radnoj sobi.

 

Džordž Orvel

Džordž Orvel

Radio je kao pomoćnik u londonskoj knjižari Booklovers’ Corner, koja je prodavala polovne knjige, a Orvel je u njoj radio dvokratno, što će reći da je u pauzama u toku prijepodneva i poslijepodneva uspješno radio i na svojim djelima.

 

Simon de Bovoar

Simon de Bovoar

U toku prijepodneva radila je predano, da bi se potom za vrijeme ručka pridružila Sartru. Tokom poslijepodneva radili su zajedno, u tišini njegovog stana, a veče je bilo posvećeno druženju – skupovi, filmovi, politička ili društvena okupljanja u Sartrovom kružoku, ili slušanje radija u stanu de Bovoarove.

 

Zanima vas i ovo?