Cooltura - Historijska čitanka

Bošnjak koji je porazio Napoleona Bonapartu 1799. godine

Cezzar Ahmed-paša bio je bosanski pustolov iz Stoca (po Safvetu-begu Bašagiću roÄ‘en u Fatnici općina Bileća) koji je postao najjača politička ličnost u Siriji u posljednjoj četvrtini 18. vijeka. Njegova najveća pobjeda odvila se 1799 godine kada je, iz svoje tvrÄ‘ave u gradu Aki zaustavio napredovanje Napoleona Bonaparte. Ahmed je napustio rodnu Bosnu i kao i mnogi drugi Muslimanski mladići kenuo u potragu za svojim bogatstvom u Egiptu, gdje su u tom vremenu bogatstva i prilike obilovale. U Egiptu je dobio posao kao unajmljeni puškar u domaćinstvu Bulutkapan Ali Bega 1760-ih godine. U toj ulozi, on je bio nemilosrdan s beduinima iz Libijske pustinje koji su bili u pobuni tokom poreznih nameta koje im je nametnuo njegov gazda Ali Beg. Beduini su bili ti koji su mu  dali nadimak, Cezzar tj Džezzar (mesar ili koljač deva), zbog egzekucije desetaka beduinskih plemena koji su se pobunili protiv njihovog namjesnika Ali Bega.

U političkom vakuumu koji nastaje nakon smrti Zahir el-Omera 1775 godine, poglavice Ziyadina klana koji je tada dominirao prostorima što je danas sjeverni Izrael za gotovo pola vijeka, Cezzar Ahmed se uspio dodvoriti sultan Abdülhamidu I (R. 1774 – 1789) što je i uspio  ponovno nametnuvši sultanov autoritet u lučkom gradu Aki. Godine 1777 biva nagraÄ‘en s titulom guvernera libanonske pokrajine Sidona, na tom položaju je ostao sve do svoje smrti. Iako Vlasti u Istanbulu ga se bojala i vjerovala da je njegov krajnji cilj da se utvrdi njegova neovisnost od carstva, kao što je to i učinio njegov bivši gospodar u Egiptu, Cezzar Ahmed je uspio  osigurati poziciju guvernera Damaska u nekoliko različitih perioda, njegov najduži staž na toj poziciji je bio u trajanju od 1790 do 1795. Kroz njegove sposobnosti da savlada buntovnu Druze Šija  klan u južnom Libanonu, te pruži lokalnu sigurnost te omogući nesmetan protok poreza u Istanbulu, Cezzar Ahmed jednostavno za vrijeme svoje uprave napravio najviše dobra za Istanbul što će se kasnije za Istanbul pokazati kao presudni faktor njegovog napredovanja i razvoja.

Ipak, Osmanska Vlada je i dalje bila oprezna i pokušavala ga ukloniti sa svih poluga vlasti kad god je to bilo moguće. Osjećajući svoju ranjivost, Cezzar Ahmed je odlučio ostati u jakoj utvrdi Aki čak i kada je proglašen guvernerom Damaska, i ne uzevši stalni boravak u tom gradu tj Damasku. U vijeku kada lokalno istaknute obitelji, ayani, dominiraju politikom Sirije, Cezzar Ahmed je kao besprijekorni autsajder, kao ne-Arab, bez velike proširene obitelj da ga podržavaju uspio da se očuva na vlasti. Nakon što je živjeo u Egiptu i profilirao se kroz redove u mamelučkom domaćinstvu  uspio je staviti pod svoju vlast i ostvariti dobar odnos sa vlastitim mamlucima u Aki koji su ostali podreÄ‘eni njemu i pod njegovim izravnim zapovjedništvom, dok je povremeno upravljao  Tirom i Tripolijem. Naučivši iz pogrešaka Zahir el-Omera, Cezzar Ahmed je shvatio da će se održati na vlasti ukoliko je u dobroj milosti sa sultanom i njegovim sudom. Njegova dva glavna rivala za upravljanje južne Sirije su al-AZM obitelji, čiji su članovi često ispunjena mjestima guvernera Damaska, Shihab obitelj u libanonskim planinama.

Iako su dvije obitelji često radili zajedno protiv  raste Cezzar Ahmed pašine političke moći, Cezzar Ahmed obično se održavao zbog njegova bogatstva i falangih njegovih angažiranih ljudi. Cezzar Ahmed je dobio svoj trenutak slave u meÄ‘unarodnoj javnosti 1799 kada je bio u stanju izdržati opsadu Ake od strane Napoleona Bonaparte, doduše uz pomoć izbijanja kuge koja je desetkovana francuske redove. Veliku ulogu u odbrani Ake, Ahmet Dzezir Pasi dao je Haim Farhi, Jevrej,Vezir grada Aka koji je zajedno sa Ahmed Cezzar Pašom predvodio vojsku protiv Napoleona Bonaparte.

Napoleonove snage su veoma brzo porazile Mamluke u Egiptu godinu  prije, a francuski general je imao predstavu da će Osmansko Carstvo pružiti za nijansu veči otpor u odnosu na memluke Egipta.

Ali, Cezzar Ahmed je tvrdoglavo odbijao da se preda. Dodatno britanska mornarica je Napoleonovim snagama zadavala patnje na moru te ih tako uznemiravala u istočnom Mediteranu, Napoleon je bio prisiljen da preispita svoje planove osvajanja Bliskog Istoka  da bi se naposlijetku vratio u Egipat zajedno sa svojom vojskom. Napoleon je napustio nedugo nakon što je manje-nego-trijumfalno atakovao na Siriju i vratio se u Egipat, ali su njegove snage ostale u Egiptu okupirajuči Egipat sve  do 1801, kada su kombiniranim akcijama britansko-Osmanska vojska trijumfovali Napoleonovom  predajom.

Danas u Aki, postoji Vakuf Ahmed Cezzar Paše i centralna dzamija te orden grada Ake u spomen  Ahmed Cezzar Paši te mnogi spomeni na tu daleku 1799 godinu. Top koji se koristio u odbrani Ake 1799 je spomen detalj na tu bitku za Aku izmeÄ‘u Ahmed Cezzar Paše i Napoleona Bonaparte a grad obiluje detaljima iz tog perioda.

Zanima vas i ovo?