Cooltura - Predstavljamo

Vjenčanja u Turskoj - Kına gecesi (Henna night)

Jedan segment zajedničke kulture na Balkanu i u Turskoj je djevojačko veče i iscrtavanja kane na rukama. To je djevojačka zabava, koja se obično organizuje noć pred vjenčanje, prilikom koje se nevjestini najbliži prijatelji i ženski članovi porodice okupljaju da večeraju, pjevaju i igraju. Tom prilikom one iscrtavaju kanom svoje ruke, koje nedjeljama kasnije svjedoče da su oni nevestini prijatelji ili porodica. 

Za mnoge nevjeste to je melanholično veče, jer sledećeg dana mlada napušta roditeljski dom u kom je do tada živjela i prelazi da živi kod muža. To može biti veoma tužno i stresno za nevjestu, jer označava završetak jednog i početak drugog života. Postoji i jedna setna pjesma koja se peva tom prilikom i zove se "Yuksek Tepelere" (Ka uzvišenjima).

Priprema počinje tako što se suha kana, donešena od strane mladoženjine porodice, lomi na komade u srebrnu ili bakarnu posudu od žene čiji su roditelji živi, i nisu razdvojeni. Ceremonija farbanja kanom razlikuje se u zavisnosti od regije, i postoji nekoliko tipova za kane koja se koristi za bojenje. Nakon pripreme, mladu prekrivaju velom ukrašenim crvenim pahuljicama i odvode je među goste uz pjesmu. Gosti sa mladoženjine strane tom prilikom stavljaju novac u nevestine ruke. 

Obredni deo slavlja odvija se nakon nekog vremena. Mlada sjedi na stolici, lica prekrivenog komadom crvene odjeće, a mlade djevojke igraju oko nje noseći upaljene svijeće i pjevajući tradicionalne pjesme, koje kao temu imaju odlazak nevjeste iz porodičnog doma. 

Ples i pjevanje su sastavni dio, u kome mlada (i njena majka takođe, u većini slučajeva) počinje da plače, što se od nje i očekuje. Ovaj ritual traje neko vrijeme, a onda se malo kane namaže na dlanove mlade, a i druge djevojke mogu da namažu takođe, vjerujući da će to doneti sreću njihovom braku.

Ova ceremonija, koja je sama po sebi tužan događaj, gdje nevjestini rođaci, a posebno njena majka, žale odlazak ćerke iz roditeljskog doma, praćena je veselom proslavom, pjevanjem i igrom. Nakon što gosti odu nevjestini najbliži prijatelji ostanu sa njom do sljedećeg jutra, provodeći zajedno njene poslednje ,,djevojačke’’ sate. 

Zanima vas i ovo?