Aktuelno - Regija

Većini građana Srbije ne bi smetalo da migranti ostanu u Srbiji

Prema posljednjem istraživanju javnog mnjenja većini građana Srbije ne bi smetalo da migranti ostanu u Srbiji.

"Građani Srbije odlično su informisani o migrantima i tražiocima azila u Srbiji, saosjećaju sa njima, znaju ko su i odakle beže, ne smeta im da borave u našoj zemlji i podržavaju aktivnosti države prema njima", pokazalo je poslednje majsko istraživanje, prenosi Komesarijat za izbjeglice i migracije Srbije.

U poređenju sa 2012. i 2015. godinom, kada je 54,1 odsto, odnosno 69,5 odsto građana Srbije znalo ko su migranti, odakle dolaze i zašto su ovdje, broj dobro informisanih se ovog proljeća popeo na zavidnih 77,9 odsto.

Tako, na primjer, čak 73,2 odsto ispitanika navodi rat, nebezbjednost i strah od progona kao glavne razloge zbog kojih ovi ljudi napuštaju svoju zemlju, što je značajno povećanje u odnosu na prošlu godinu, kad je o tačnim razlozima bilo informisano 47,9 odsto građana Srbije. Pri tom, ogromna većina (67 odsto) smatra ove razloge opravdanim, dok samo manji procenat smatra da nije trebalo da napuštaju svoje ratom zahvaćene zemlje.

Na pitanje da li bi im smetalo da migranti ostanu u Srbiji, 52 odsto ispitanika je odgovorilo da im ne bi smetalo, a najčešći odgovor ispitanika kojima bi smetalo bio je da smo i mi ugrožena zemlja i nemamo mogućnosti.

Na pitanje da li biste imali nešto protiv da se u vašem mestu otvori centar za smeštaj tražilaca azila, 59 odsto ispitanika je odgovorilo da ne bi imali ništa protiv. Takođe, 54 odsto ispitanika podržava aktivnosti koje sprovodi država prema tražiocima azila.

Agencije „Ninamedia“ je sa temom „Stav građana Srbije prema tražiocima azila“ na reprezentativnom uzorku od 1.004 ispitanika sprovela istraživanje u okviru tvining projekta „Podrška nacionalnom sistemu azila u Republici Srbiji“.

Podsjećamo da je u novembru 2014. godine u više mjesta u Srbiji, iz razloga da ih navodno ugrožavaju na razne načine, održana serija protesta protiv smještaja izbjeglica (azilanata, kako su tada nazivani u srbijanskim medijima) . U Obrenovcu su tamošnji mještani bunili protiv njihovog smještaja u istoimeni hotel, a u Bogovađi, u opštini Lajkovac, gdje je bio Centra za smještaj azilanata, traženo je trajno iseljenje.

Zbog odbijanja da budu prihvaćeni u užoj Srbiji, a na poziv predstavnika opština Sjenica i Tutin, privremeni centri za smještaj su otvoreni u tim opštinama.

Javnost Srbije je tada bila protiv prolaska izbjeglica kroz Srbiju. U talasu samo tokom 2015. godine kroz Srbiju je prošlo 600 hiljada uzbjeglica iz Sirije, Iraka i drugih azijskih i afričkih zemalja. Svaki strani državljanin koji je u to vrijeme u svojstvu tražioca azila prolazi preko Srbije, dnevno je trošio oko pedeset eura.

Zanima vas i ovo?