Aktuelno - Regija

Za “Marš mira Nezuk-Potočari 2016” prijavljeno već hiljadu ljudi

Mjesec dana pred početak tradicionalnog “Marša mira Nezuk-Potočari 2016”  prijavljeno je više od hiljadu učesnika.

Predsjednik pododbora te organizacija Munir Habibović izjavio je za sarajavske medije da se zainteresirani mogu prijaviti na službenu web stranicu do 1. jula. On očekuje da će konačan broj učesnika biti veći od 5.000. Istakao je i da članovi Pododbora obilaze staze i vrše neophodne radove da bi učesnicima osigurali vodu, smještaj i deke.

“Vrlo je bitno da se svi zainteresirani prijave na službenu web stranicu, kako bi i ovogodišnji Marš protekao bez problema”, naglasio je Habibović.

“Marš mira 2016” i ove godine je, pored čina ukopa žrtava, jedna od glavnih aktivnosti u sklopu obilježavanja 21. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Marš mira je pješački pohod, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na stravične zločine koje su počinile snage vojske i policije Republike Srpske, potpomognute snagama iz Srbije, nad Bošnjacima "Sigurnosne zone UN-a" - Srebrenica, u julu 1995. godine. Pohod nosi naziv protestni, jer ima za cilj animiranje svih relevantnih aktera, na lokalnom i međunarodnom nivou, za brže hapšenje i procesuiranje osoba odgovornih za počinjene zločine, radi zadovoljavanja pravde kao preduslova za izgradnju trajnog mira i tolerancije među narodima u Bosni i Hercegovine.

Kolona učesnika, koja broji hiljade ljudi sa skoro svih dijelova planete i svake godine se povećava, kreće iz MZ Nezuk (opština Sapna) i u periodu od tri dana prelazi put dug oko 100 kilometara, da bi došla do Potočara (opština Srebrenica). 

Učesnici po završetku Marša imaju priliku prisustvovati komemoraciji i učestvovati u obavljanju dženaze-namaza i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica sa lokaliteta kojima su i sami prolazili u sklopu planirane maršute.

Marš mira traje tri dana, od 08. do 10. jula godine, sa isto toliko etapa. Svaka od etapa duga je između 25 i 30 kilometara. 

Kolona polazi 8. jula iz Nezuka, općina Sapna. Na potezu od Nezuka – kao polazišta, pa do Potočara – kao odredišta, učesnici prolaze maršrutom: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

I ove godine svoj doprinos “Maršu mira 2016” dat će učesnici Biciklističkog maratona Bihać – Potočari, Supermaratona Bihać – Potočari, te motobajkeri Sarajevo-Srebrenica.

Prijava za učešće na ovoj manifestacji je na linku: http://www.marsmira.org/bs/#/

Zanima vas i ovo?