Aktuelno - Svijet

Pronađene ruševine ogromnih gradova nekada najvećeg carstva na svetu

Najnovijom tehnologijom laserskog skeniranja iz vazduha pod rastinjem džungle u Kambodži pronađene su ruševine ogromnih gradova, koji datiraju od 900. do 1400. godine. 

Arheolozi u Kambodži pronašli su nekoliko do sada neotkrivenih gradova nedaleko od Ankor Vata, koji su bili u sastavu tada najvećeg carstva na svetu. Veliko otkriće moglo bi da potpuno promeni trenutno znanje o istoriji jugoistočne Azije.

Lokacije na kojima su pronađeni gradovi u Kambodži (podaci Demijana Evansa iz
Lokacije na kojima su pronađeni gradovi u Kambodži (podaci Demijana Evansa iz "Journal of Archeological Science")

Australijski arheolog Demijan Evans, čiji će nalazi biti objavljeni u Journal of Archeological Science, otkrio je pomoću najnovije tehologije laserskog skeniranja iz vazduha nekoliko gradova koji datiraju između 900. i 1400. godine, a neki od njih su veličine kambodžanske prestonice - Pnom Pena.

Neki stručnjaci veruju da otkriće pokazuje kolosalne, gusto naseljene gradove koji su činili najveće carstvo na planeti u vreme svog vrhunca u 12. veku.

„Otkrili smo čitave gradove ispod rastinja za koje niko nije znao da su tu. U Prea Kanu u Kompong Sveju ispostavilo se da smo 2012. godine mapirali tek deo Mahendraparvate od Pnom Kulena. Ovaj put smo snimili sve i ogromno je. Veličine Pnom Pena“, objasnio je Evans.

Žutom bojom uokvireno je područje skenirano 2012. a crvenom 2015. godine (podaci Demijana Evansa iz
Žutom bojom uokvireno je područje skenirano 2012. a crvenom 2015. godine (podaci Demijana Evansa iz "Journal of Archeological Science")

Prvo lasersko skeniranje u Kambodži obavljeno je 2012. godine, kada je otkriven složeni urbani kompleks povezanih gradova-hramova, poput Beng Mealea i Koh Kera, a potvrđeno je i ono na šta su arheolozi odavno sumnjali - da se pod planinom Kulen nalazio grad.

Istraživanje je iznedrilo veliki broj otkrića - složenih sistema za transport i odlaganje vode koji su napravljeni stotinama godina ranije nego što su istoričari pretpostavljali da je tehnologija za njihovu gradnju postojala.

Očekuje se da će novi pronalasci dovesti u pitanje postojeće teorije kako se Kmersko carstvo razvijalo, dominiralo regionom i konačno propalo u 15. veku, kao i moguću ulogu klimatskih promena u tome.

Opširnije na sajtu Guardian-a.

Zanima vas i ovo?