Aktuelno - Regija

Ex - Yu fudbalska liga od 2018. godine

Regionalna liga zemalja nastalih raspadom Jugoslavije počet će 2018. godine, a u njoj će biti 12 timova, piše danas sarajevski Dnevni avaz.

Ovo je polazna osnova diskusija koje su nacionalne fudbalske asocijacije iz regiona počele radi osnivanja zajedničke lige, koja bi svim klubovima sa područja bivše Jugoslavije ponudila mnoge benefite koje do sada nisu imali, uz naglasak na finansijskom i jačanju kadra.

- Dvokružni sistem -

O ideji osnivanja regionalne lige, govori se već dugo, ali ju je uvijek gušio strah klubova i asocijacija od eventualnih nereda i problema. Osim toga, postavljalo se i pitanje i kakva bi bila reakcija iz Evropske fudbalske asocijacije, koja tradicionalno nije naklonjena osnivanju međudržavnih liga.

No, na regionalnim sastancima, na kojima su se u posljednjih nekoliko mjeseci počeli okupljati predstavnici saveza iz zemlja bivše Jugoslavije, ali i predstavnici UEFA-e, ova ideja je aktuelizirana, a kako stvari stoje, mogla bi zaživjeti u sezoni 2018/2019. uz podršku iz Niona.

Na proteklom sastanku 13 nacionalnih saveza u Moskvi iznesen je prvi, doduše dosta grub, prijedlog da se formira liga od 12 klubova. Po tri mjesta dobile su Srbija i Hrvatska, po dva BiH i Slovenija, a po jedno Crna Gora i Makedonija. Sistem takmičenja bio bi dvokružan, uz doigravanje, odnosno osnivanje lige za prvaka i lige za opstanak.

Prvak lige bi, ukoliko bi to dozvolila UEFA, učestvovao u nekom od njenih takmičenja, vjerovatno u Evropskoj ligi. No, još nije precizirano šta bi bilo u slučaju da ligu osvoji ekipa koja je osigurala plasman u UEFA-ina takmičenja kroz svoje domaće prvenstvo.

- Kako popuniti -

Ostalo je otvoreno pitanje kriterija za popunu ove lige iz šest saveza. Da li bi to bile najbolje ekipe po plasmanu iz nacionalnih liga ili neki drugi modalitet, to će biti tema narednih sastanaka.

Pitanje koje je veoma važno je šta bi na sve to rekla UEFA, ali prema informacijama sa sastanka u Moskvi, Evropska asocijacija pomogla bi takmičenje u smislu zaštite integriteta, brendinga... što bi novoosnovanoj ligi dalo legitimitet i značaj.

Dnevni avaz se pita šta BiH donijelo osnivanje regionalne lige i zaključuje da bi dolazak, recimo, Partizana na Grbavicu, donio pune tribine, veće prihode po osnovu prodaje ulaznica, marketinga i TV prava, a privukao bi i veće sponzore, kojih sada nema na premijerligaškim stadionima.

- Prva sezona bez gostujućih navijača -

Jedna od tema zbog koje je osnivanje regionalne lige do sada stavljano postrani je sigurnost. Svakako da bi dolazak Crvene zvezde u Sarajevo, Zagreb ili Split ili, pak, Sarajeva ili Hajduka u Beograd bio rizičan te bi zahtijevao velike sigurnosne operacije u gradovima domaćinima.

Zbog toga bi u prvoj sezoni gostujućim navijačima bilo zabranjeno ići na gostovanja kako start borbi ne bi pao u sjenu zbog mogućih sukoba navijačkih grupa.  

Generalni sekretar Nogometnog saveza BiH Jasmin Baković za Dnevni avaz je naveo da je ideja zanimljiva, ali je treba detaljno proučiti.

"Stav našeg Saveza je da ideju o osnivanju regionalne lige sa predloženim formatom takmičenja treba pažljivo razmotriti iz svih uglova. Nije sporno da bi takva liga imala dosta prednosti. Garantirala bi kvalitet, bila bi zanimljivija za navijače, privlačnija za sponzore, atraktivnija za TV prijenose, a sve bi to klubovima osiguralo više sredstava, koje bi mogli koristiti za ulaganje u razvoj nogometa, infrastrukturu, mlađe kategorije...", rekao je Baković.

Prema njegovim riječima kao potencijalni problemi pojavljuju se sigurnost na utakmicama i kalendar takmičenja. 

Zanima vas i ovo?