Cooltura - Film/TV

U Prijepolju danas počinje Peti festival evropskog filma

Peti Festival evropskog filma, u organizaciji Delegacije EU u Srbiji, EU Info centar i osam lokalnih gradova - partnera, počinje danas u Kulturnom centru u Prijepolju.

Festival evropskog filma će početi u 19 sati projekcijom nagrađivanog dokumentarca "Palme", Kristine Lindström i Maud Nycander. To je bio najgledaniji film prošle godine u Švedskoj i portret je premijera Olof Palme, koji je ubijen u Stokholmu 1986. godine, po povratku iz Kine.

Film pokazuje Švedsku i Palmea, od kolapsa države do uspona u poslijeratnom blagostanja, to je najzanimljiviji dio filma, i kao što je Švedska, smatra Lindström, nestala na dan kada je ubijen Palme.

Palme je studirao na Kenyon College u Ohio, tokom boravka u SAD-u video je rasne nejednakosti i siromaštvo juga kada je i prihvatio ideju socijaldemokratije. U dobi od 26 godina se smatra najvećim političkim talentom Švedske.Bio je protiv američkog bombardovanja Vijetnama, i diplomatske intervenciju u Čileu 1973. godine kada je bila ugrožena švedska politika neutralnost, kako su rekli njegovi politički protivnici.

Nakon projekcije dokumentarnog filma "Palma" gledaoci će imati priliku da vide (21 sat) francuska romantičnu dramu "Year". 

Za četiri dana, koliko traje festival, ljubitelji fima će u Galeriji centra za kulturu Prijepoolju imati prilike da svakog dana, besplatno, odgledaju po dvije filmske projekcije.

Zanima vas i ovo?